Майже третина наших співгромадян так званих вільних коштів узагалі не мають.

— У 27 відсотків опитаних таких коштів немає. Третина респондентів розміщають свої вільні гроші на депозитах у банках. 13 відсотків опитаних вкладають їх у нерухомість, 5 — у купівлю цінних паперів, по 2 — у банківські метали та пайові інвестиційні фонди й лише 1 відсоток опитаних — у торги на валютних ринках, — каже Володимир Олексюк, експерт.
Такий розподіл «сил» цілком зрозумілий. Купівля цінних паперів, торги на біржах потребують, як правило, додаткових знань. А от обмін валют і депозитні внески в банках доступні кожному. До слова, найстабільнішою валютою опитані назвали євро. За нього свої голоси віддали 57 відсотків респондентів. На другому місці — долар. У його надійності упевнені майже 20 відсотків українців. А от назвати надійною гривню язик повернувся тільки у 5 відсотків респондентів.
— Тут є деяка омана громадян. Оскільки, якщо оцінювати динаміку курсу євро/долара стосовно гривні, саме долар вважають у нас стабільною валютою. Ось уже протягом півтора року він залишається на рівні 8 гривень. У той час, як євро може постійно стрибати-скакати. І протягом двох-трьох місяців зміни можуть відбуватися в межах 2-3 відсотків.
Але, хоч як дивно, хоча українці й вважають євро стабільніше за долар, а свої заощадження, як показує опитування, більшість зберігає все-таки в державній валюті США (47 відсотків) і гривнях (41 відсоток).
До банків частіше несуть гривні. Можливих причин цього декілька. По-перше, депозитні ставки на вклади в нацвалюті вищі. А по-друге, побутує думка, що, зберігаючи свої гроші в доларах, ми автоматично зберігаємо їх від інфляції. «Це не так. Курс зберігся на рівні 8 гривень. Інфляція торік становила понад 10 відсотків. Цього року вона теж буде близька до двозначного числа. Тому, обмінюючи назад долари на гривні й купуючи продукти, скажімо, першої потреби, люди однаково втрачають. І виходить, вони ніяк свої заощадження не зберегли, а просто тримали їх під матрацом», — переконує В. Олексюк.
Щодо прогнозів на майбутнє, то, за словами В. Олексюка, на літо падіння процентних ставок по депозитах зупиниться. Правда, уже восени цей процес може знову відновитися. Наприкінці року очікується, що ставки по доларових вкладах будуть у рамках 5,5—7 відсотків, євро — 4—6,2 відсотка, а відсотки по гривневих депозитах не перевищать 16.
Курси валют, принаймні на найближче майбутнє, не повинні особливо змінюватися. «Наші прогнози: червень-липень курс триматиметься в межах 8 гривень, у серпні можливі якісь зміни. Які — казати ще зарано. З євро ситуація більш прогнозована, вимальовується картина здешевлення. Наприкінці літа він знизиться до позначки 11 гривень. Але наприкінці року євро не повинне опуститися нижче 10 гривень», — підсумував В. Олексюк. Правда, це всього лише прогнози, які можуть і не справдитися... Щоб не прогадати, економісти радять розділити свої заощадження на частки: третину або навіть більше тримати в гривнях, решту — у доларах та євро. А ще краще гроші не зберігати, а змусити їх працювати.