У Кіровограді відбулося виїзне засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради (ВМКМР) з правової освіти населення за участю голови Ради, міністра юстиції Олександра Лавриновича, представників центральних органів виконавчої влади та обласного керівництва.
Були розглянуті питання про значення засобів масової інформації у правоосвітницькій діяльності та необхідності тіснішої співпраці закладів культури з місцевими органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадськими організаціями щодо правової освіти населення.
У своїх виступах члени Кіровоградської обласної МКМР, журналісти, представники закладів культури та громадських організацій наголошували, що для значної кількості громадян характерні правовий нігілізм та незнання законів, а це спричиняє велику кількість порушень прав людини у всіх сферах суспільного життя. Незнання громадянами, насамперед молодим поколінням, своїх прав і невиконання обов’язків гальмує проведення в Україні демократичних перетворень.
Виступаючі також розповідали про свої здобутки у правоосвітницькій роботі та окреслювали нові завдання. Було поінформовано, що органами юстиції області налагоджена співпраця з 32 друкованими ЗМІ та 21 теле- і радіокомпанією. Телепрограма «Право» і радіопрограма «Юридичний вісник» є обов’язковими для Кіровоградської обласної телерадіокомпанії, тож щороку забезпечується щонайменше 50 їх випусків, дедалі більшої популярності серед батьків і дітей набуває телепрограма «Великі права маленької людини». Чимало важливих матеріалів правоосвітницької тематики друкується в газетах «Народне слово», «21 канал», «Сільське життя плюс» та низці інших обласних та районних видань. Наголошувалося, що забезпечення належного рівня правової культури населення може бути успішним лише за умов тісної співпраці закладів культури з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськими організаціями, і важлива роль у цьому належить працівникам бібліотечних закладів.
Заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Володимир Горобцов схвально оцінив роботу обласних ЗМІ з висвітлення цієї вкрай важливої теми та висловив пропозицію звернутися до Національної ради України, щоб правоосвітницькі програми стали обов’язковими для усіх телерадіокомпаній.
Підсумовуючи виступи, Олександр Лавринович зазначив, що досвід з низки питань правової освіти на Кіровоградщині заслуговує на глибше вивчення та впровадження в інших областях, але вказав також і на недостатню системність у цій роботі, без чого неможливо досягти максимальної ефективності.
За підсумками засідання було ухвалено ряд рекомендацій міністерствам юстиції, освіти і науки, культури, внутрішніх справ, спрямованих на покращення правоосвітньої діяльності. Зокрема, слід активізувати роботу з розміщення у місцевих засобах масової інформації матеріалів відповідної тематики, систематично залучати до виступів фахівців із різних галузей права та забезпечити, щоб ця робота мала системний характер. Розглянути можливість організації на базі бібліотек громадських приймалень та куточків регіональної інформації з питань правової освіти населення, покращити забезпечення закладів культури юридичною літературою та систематично її оновлювати з урахуванням змін у законодавстві. Розширити практику залучення студентів юридичних вузів до проведення правоосвітньої роботи з неповнолітніми.
Фото автора.