Незабаром всі свідомі українці зможуть впливати на рішення влади в режимі он-лайн. Пам’ятаєте, як під час Революції гідності ми підписували інтернет-петиції до Білого дому? Тепер така процедура спілкування з можновладцями започатковується і в нас. 

Крім того, й некомфортні черги в держустановах, щоб отримати адмінпослугу, якийсь папірець чи зібрати пакет документів, підуть у небуття. Натомість з’явиться можливість одержати їх дистанційно. Адже в нашій країні започатковується електронне урядування. Новостворене Державне агентство з питань е-урядування учора на прес-конференції представило цифровий порядок денний на 2015 рік, розроблений згідно зі Стратегією реформ-2020 та в рамках стратегії соціально-економічного розвитку Євросоюзу до 2020 року.

«Е-урядування дозволить нам по-іншому побудувати діалог між державою та громадянином, подолати корупцію, знівелювати негативний вплив бюрократії. Та найголовніше — підвищити якість прийняття управлінських рішень», — наголосив голова новоствореного агентства Олександр Риженко. — Серед пріоритетів — створення електронних послуг для громадян та бізнесу, розробка стандартів електронної взаємодії та забезпечення відкритості урядових даних».

А чи готові громадяни до е-урядування? Як показало вересневе соцопитування 2071 респондента, проведене Центром Разумкова, 31% громадян взагалі не розуміють, що це таке? Утім, 24% українців хочуть впливати на розгляд того чи іншого питання відповідними органами влади та вносити свої пропозиції до проектів рішень. Понад 60% громадян відвідують урядові сайти для отримання інформації. А 45% громадян взагалі не користуються Інтернетом.  І це може стати перешкодою амбітним урядовим планам.