Залучати до мистецтва — таке призначення виставкової зали, відкритої в Тернопільському національному економічному університеті. І хоча вперше вона прислужилася проведенню Міжнародного інвестиційного форуму, що відбувався в Тернополі, але головна її мета — через твори мистецтва залучати студентів і викладачів до прекрасного. У цьому навчальному закладі велику увагу приділяють гармонійному розвиткові особистості: культурі, здоров’ю, фізкультурі і спорту, тут відбувається багато різних заходів, тож відкриття великої виставкової зали — ще один крок на шляху до цього.

— Плануємо організовувати тут виставки художників, народних майстрів, фотомитців, робіт наших студентів та викладачів, — каже ректор університету, доктор економічних наук, професор Сергій Юрій.

Сергій Ілліч відкрив виставку робіт студентів і викладачів Косівського інституту прикладного і декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв. Подивитися було на що: вироби з дерева, металу, шкіри, кераміка, художнє ткацтво...

— Переважно це дипломні і курсові роботи наших студентів, а також авторські твори викладачів, — розповідає заступник директора інституту, кандидат мистецтвознавства Марія Гринюк. — Ми також привезли деякі музейні експонати, щоб відвідувачі змогли оцінити наш рівень. Адже твори косівських майстрів відомі на весь світ, зберігаються в багатьох престижних музеях, приватних колекціях. Вдячні Сергію Іллічу за надану можливість показати наше мистецтво в Тернополі.

Пані Марію одразу атакували відвідувачі. Студентки здебільшого замовляли стилізований одяг — це справді витвір мистецтва. Інших цікавили чудові гобелени, художні полотна... Деякі речі на виставці-ярмарку можна було одразу придбати, деякі — замовити. Дебют косівських майстрів у Тернополі став справжньою мистецькою подією не лише для економічного університету, а й для міста.

 

Тернопільська область.

На знімку: на відкритті виставки Марія Гринюк і Сергій Юрій.

Фото автора.