Нещодавно у Софії Київській лунали твори Баха, Вівальді, Гайдна, Генделя... З нагоди тисячоліття тієї визначної пам’ятки архітектури, яка має статус об’єкта ЮНЕСКО, відбувся концерт у виконанні оркестру «Київ-Класик» під керівництвом маестро Германа Макаренка.
У храмі звучали також хорові твори вітчизняних композиторів — Д. Бортнянського та А. Веделя в інструментальному виконанні. Музиканти грали на інструментах українського скрипкового майстра Флоріана Юр’єва. Кожен з них має персональну назву. Так, у колекції є скрипка «Софія», яка в цей вечір була презентована «окремим соло» у виконанні Тетяни Вавіліної.
Концерт відбувся завдяки ініціативі та підтримці Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. І. Медведя та в рамках X Київського міжнародного фестивалю документальних фільмів «Кінолітопис—2011». На урочистій церемонії відкриття фестивалю за особистий внесок у розвиток і популяризацію українського мистецтва Германа Макаренко було нагороджено міжнародною відзнакою — Лицарським орденом «MAESTRO».