Не минуло й двох місяців з дня останньої прем’єри Донецького національного академічного українського музично-драматичного театру, як в його репертуарі з’явилася нова вистава — комедія «Дамський майстер» за п’єсою французького драматурга Жоржа Фейдо.
Ж. Фейдо — майстер водевілю, жанру легкого і веселого. Інтрига, комізм та любовні хитросплетіння замішані у нього на справжніх французьких пристрастях. Як і передбачається, на сцені бачимо винахідливих кавалерів-коханців, витончених і палких жінок, а також любов, любов і ще раз любов... Відеопроекція відкриває перед нами величний Париж. Стоп-кадр — фокус на Ейфелевій вежі — і почалося... Ключове питання вистави — де чия дружина і хто, врешті- решт, кому доводиться чоловіком? Події розвиваються жваво і кумедно.
У любовних трикутниках зіштовхуються три пари. Хитрун-лікар Муліно залицяється до чарівної клієнтки, чоловік якої має у коханках колишню подружку Муліно.., а вона — дружина приятеля Муліно, який... І все б не так складно, але є ще теща лікаря Мадам Егревіль. — «Якби не я, — жартує мадам, все давно б скінчилося!». Іноді складається враження, що виставу зроблено за творами радянського сатирика М. Зощенка, а не Ж. Фейдо. Втім, режисер-постановник вистави Василь Гладнєв — відомий прихильник творчості Зощенка. То ж, може, наше враження зовсім не випадкове.
Вистава вийшла досить кумедна. Окремі діалоги, судячи з усього, режисер замінив музичними куплетами, та ще й танцями, які веселять не тому, що смішні самі по собі, а тому, що смішно зроблені, — вириваються із загального тла вистави, наче несподівані рекламні ролики посеред фільму, порушуючи хід подій. Але від того і сприймаються легко, мов забавка. А коли у фіналі падає завіса, веселощі та емоційний запал разом із невибагливими декораціями залишаються там само, за кулісами.
Коли суспільство переживає кризу, люди шукають способу розважитись. Звісно, театр не відмовляє в цьому публіці. Коли ж суспільне благополуччя бере гору — приходять серйозні теми і високі жанри, бо тоді людям вистачає сил для внутрішнього зосередження. У поточному репертуарі Донецького муздрамтеатру більшість позицій займають музичні та комедійні вистави. Надалі обіцяють ще один мюзикл, а невдовзі з’являться кілька глибоких драматичних вистав. Вочевидь, і життєві негаразди незабаром розвіються.
Анна Якубовська у виставі «Дамський майстер».