Прикарпатка Сніжана Нікольська на ІV Міжнародній виставці-конкурсі «Український тиждень мистецтв» у Києві здобула дві високі нагороди. У категорії «Авангардна графіка» в номінації «графічний малюнок» її робота «Єднаймося ж, брати мої...» посіла перше місце, а «Опішне» —друге. Отримані дипломи відкривають перед молодою художницею великі перспективи. Адже конкурсні роботи публікуються в каталозі «Нові обличчя в мистецтві», учасники отримують право безплатно брати участь у всіх програмах Українського тижня мистецтв, а переможці, як-от Сніжана, зможуть показати свої роботи в Німеччині, Данії, Іспанії.

Сніжані 18 літ. Вона родом із села Молотькова Надвірнянського району, навчається на першому курсі факультету образотворчих мистецтв Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника. Торік в Івано-Франківську відбулась її перша персональна виставка «Моя графіка», що зібрала чимало схвальних відгуків. У творчому арсеналі дівчини є ще три подяки за роботи, показані у 2009 році на молодіжному гончарному фестивалі в Опішні. На її вік це дуже добрий старт. Мама називає її везучою. А дівчина такою себе не вважає. «За цими успіхами — велика праця», — каже вона. І з вдячністю згадує свого викладача в Надвірнянській художній школі Марію Гордійчук, що дала добрі основи рисунка, живопису і композиції. Саме пані Марія відіслала учнівські роботи Сніжани в Опішню, де їх уперше помітили, що додало їй віри в свої сили. А тепер цю віру в молодій художниці підтримують її батьки-вчителі.

Коли малює, може забути про все на світі, навіть про їжу. «Було так, що сіла за малюнок о 5-й годині вечора, а опам’яталася о 12-й», — сміється Сніжана. Пише вона лише чорно-білу графіку. «Я скромна, не люблю виділятися. Тож ці кольори мені підходять», — пояснює свій вибір. А ще дівчину тішить, що однокурсники радіють її успіхам.

У Сніжани вже понад 25 графічних робіт. Тепер дівчина хоче спробувати перенести свою графіку на полотно. В її планах — набратися досвіду, стати професіоналом і реалізувати себе. А ще вона мріє про свою невеличку галерею.

 

Івано-Франківськ.

На знімку: Сніжана Нікольська і її графіка.