— Одним із найскладніших напрямків демократичних перетворень у державі є реформування місцевого самоврядування, — наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час виступу у Вінниці на міжнародній науково-практичній конференції «Реформування місцевого самоврядування: національний та міжнародний досвід». За словами керівника парламенту, 207 законів регулюють діяльність самоврядних органів. «Це третина від усіх чинних цільних законів, — уточнив виступаючий. — Зміни до них вносилися уже більше п’ятдесяти разів. Усі ми знаємо, що треба робити, як треба робити, але, на жаль, у цій важливій справі поки що все залишається здебільшого на рівні розмов».

— Тим часом люди стомилися від безладу, — продовжив голова парламенту. — В деяких регіонах органи самоврядування перетворилися на партійні органи. Замість того, щоб вирішувати проблеми територіальної громади, вони зосередилися на партійних питаннях. Бо у влади, в окремих політиків на різних рівнях втрачено почуття дисципліни. Дехто не задумується, про що він говорить і який відгук знайдуть його слова в суспільстві. Головна причина такої ситуації — постійна політична боротьба. Дійшло до того, що одна обласна рада повчає таку ж раду з іншого регіону...
Голова Верховної Ради визнав, що народні депутати також мають взяти на себе частку вини за недоліки в місцевому самоврядуванні. Окремі документи негативно позначилися на житті територіальних громад. На підтвердження сказаного навів приклад із прийняттям Податкового кодексу. За словами Володимира Литвина, реформування місцевого самоврядування має відбуватися разом з адміністративно-територіальною реформою, а також з обов’язковим урахуванням позитивного досвіду зарубіжних країн.
— Будь-які реформи потрібно здійснювати в постійному діалозі з громадою, — переконаний виступаючий. — Починати необхідно з визначення пріоритетних напрямів.
Серед нагальних проблем глава парламенту назвав освіту, охорону здоров’я, зокрема, поліпшення здоров’я нації і збільшення тривалості життя українців, житлово-комунальну сферу, земельні питання. «Без стабільності в державі непросто буде досягти успіху, хоча б десять років спокою, — каже Володимир Литвин. — Тому треба використовувати всі можливості для об’єднання держави».
У роботі конференції взяли участь більше десяти народних депутатів України, голови обласних рад. Найчисленнішою зарубіжною делегацією були представники Польщі в кількості 60 керівників і депутатів органів місцевого самоврядування різних рівнів. Вінничани упродовж останніх п’яти років активно вивчають, як сусіди з Польщі реформували в себе діяльність місцевих органів влади. Для цього на рівні громад укладено майже 200 угод про співпрацю. Досвідом організації самоврядування ділилися також гості з Австрії, Німеччини, Нідерландів та Росії.
Ініціатором проведення зібрання став голова Вінницької облради Сергій Татусяк. Наприкінці січня ц. р. облрада схвалила Концепцію реформування місцевого самоврядування, акумулювавши в документі вітчизняний і зарубіжний досвід. Документ надіслано всім головам облрад, а також до Верховної Ради, адміністрації Президента та в Кабмін.
— Наш регіон готовий до впровадження пілотного проекту реформ, — наголосив Сергій Татусяк. — Відпрацювавши модель удосконалення діяльності територіальних громад, можна було б надалі поширювати досвід по всіх регіонах.
Під час перебування у Вінниці Володимир Литвин виступив на обласному державному телебаченні, мав зустріч із викладачами й студентами місцевого Національного аграрного університету.
Про проведене головою парламенту засідання координаційної ради за участі голів обласних рад — читайте в наступному номері газети.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин, голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк, Голова  ради Національного банку України Петро Порошенко (справа наліво).
 
Вінницька область.