Дипломатичний конфлікт між Україною та Чехією може позначитися на результатах переговорів про асоційоване членство нашої країни в ЄС. Таку думку на прес-конференції в п’ятницю висловив заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий. Він нагадав, що переговірний процес вийшов на завершальний етап, після чого має відбутися ратифікація угоди. І тут голос кожної країни—члена ЄС відіграє немаловажну роль. « У короткостроковій перспективі Україна розраховує на доленосний для себе результат. Це потрібно було враховувати перед тем, як надавати скандалу розголосу», — зазначив він.
Поганий мир краще доброї сварки. Цього принципу дотримуються у всіх цивілізованих країнах, а схожі конфлікти воліють «не виносити з хати».
«У стратегічному плані з українською позицією все зрозуміло — ми рухаємося в Європейський Союз. 
Київ—Прага: хто склеїть розбиту вазу?
«Але незрілість політична й дипломатична, короткозорість і певною мірою політична мстивість не дали можливості дивитися на ситуацію далекоглядніше», — зазначив експерт.
На його думку, Чехія піде на примирення лише в тому разі, якщо перший крок зробить офіційний Київ. «Має минути якийсь час, щоб пристрасті вляглися. Після чого Україна повинна зробити перший крок, тому що повела себе, хоч би як пафосно це звучало, не по-європейськи. Якщо схожі інциденти трапляються в ЄС, їх вирішують по-тихому», — підсумував він.
Нагадаємо, офіційний Київ минулої п’ятниці оголосив персоною нон ґрата двох чеських дипломатів. Українська сторона заявила, що вони займалися шпигунством. Чехія, у свою чергу, через три дні оголосила про рішення вислати із країни одного зі співробітників української дипмісії. І хоча відповідна реакція чеської влади офіційний Київ розчарувала, у вітчизняному МЗС конфлікт вважають вичерпаним.
«Ми вважаємо інцидент вичерпаним. Жодних античеських кроків ми на думці не мали й ніколи не матимемо», — сказав журналістам директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.