Днями в Музеї літератури голова Київської міської організації «Меморіал» імені Василя Стуса Роман Круцик презентував книгу-путівник до експозиції «Народна війна». Електронна версія з’явилася трохи раніше — за сприяння «Нашої України» та «Інституту Президента Віктора Ющенка».
Над друкованим варіантом автор працював два місяці, хоча, звісно, підготовча робота — збір матеріалів — була значно триваліша. В експозиції зібрано близько 70 тисяч унікальних, донедавна секретних архівних документів про національно-визвольну боротьбу на Сході України протягом 1917—1932 років. Задля цього Роман Круцик з пошуковцями об’їхали 17 областей: документи раніше перебували у сховищах державних та галузевих архівів СБУ. Багато з них стали відкриттям навіть для науковців.
У путівнику вміщено текстовий опис 24 розділів експозиції, фотографії та цифрові копії віднайдених матеріалів. За неповними даними, повідомив Роман Круцик, упродовж тих 15 років на сході країни відбулося більше трьохсот збройних повстань проти більшовиків: «Повстанці, як переконують документи, виступали не за хліб, вони хотіли держави... Як галичанин я пишаюся патріотизмом східняків». На жаль, мало хто знає про героїчний порив українців у роки червоного терору. Навіть західні дослідники репресій помилково вважали, що народ покірно йшов «на заклання». Пан Круцик переконаний: якби правда про історичний факт — провал більшовицької політики в Україні і, як наслідок, суто військова окупація наших земель «братніми» загарбниками — стала відомою раніше, «тоді ми нині мали б зовсім іншу Східну Україну». Хоча відкривати очі аргументами фактів ніколи не пізно: сьогоднішнє завдання меморіалівців — донести матеріали «Народної війни» до українців усіх регіонів. Є надія, що цю ідею таки вдасться втілити у життя.
Екс-Президент Віктор Ющенко підтримав ініціативу київського «Меморіалу»: «У нації багато домашнього завдання. Насамперед потрібно втілювати внутрішню інтеграцію, аби більше українська територія не шматувалася чужими кордонами, як позначено на цих документах...». В обговоренні книги взяли участь народні депутати, науковці, громадські діячі, колишні дисиденти. Високо оцінив «Народну війну» і нинішній керівник архіву СБУ Сергій Кокін: «Тут чітко простежуються причинно-наслідкові зв’язки подій. Дуже сильне та переконливе враження справляє і виставка, і книга. Круцик — це та людина, яка працює системно і досягає результату всупереч чиновницькому свавіллю й байдужості».
Головне тепер — щоб цей результат спрацював на солідарність народу, аби ніхто з «доброзичливців» незалежної України не «потирав руки від подальшого вихолощення національної спільноти».