Прочитав статтю Івана Ілляша «Що дається даром, того і задарма не треба» («Голос України» за 15.04.2011). Знаю, побоїтеся оприлюднити мою думку, тож читайте.

Ви знаєте, я шокований! Невже олігархи своїм футболом так вплинули на мізки кореспондента, що він таке пише? Невже йому міністр, як «смотрящий» в Міносвіти, «бабки» дав за цю статтю?
Пан Ілляш хоча б читав праці Костянтина Ушинського, Тараса Шевченка, Льва Толстого, Яна Коменського чи Дистервега, Руссо та ін.? Невже він хоче Україну зробити країною безграмотних, прихистком бандитів і волоцюг?
Про яку платну освіту може йти мова, коли в Сумській області 50 відсотків людей живуть за межею бідності?! Іван Ілляш хоче, щоб бідні діти завжди були бідними? А звідси вся країна бідною?
Олігархи сплять і бачать платними освіту, медицину, скасування пільг, збільшення пенсійного віку тощо. Щоб їм усі гроші залишалися, щоб кожен жив, як хоче.
За радянської влади ми вчилися безплатно і добре. Очевидно, і пан Ілляш так вчився, а тепер забув. Агов, пани, схаменіться!
Микола ХОРУЖИЙ, викладач університету.
Суми.
Від ведучого. Пан Хоружий був упевнений, що редакція «побоїться» і не опублікує його (чи не його?) листа. Не знаю, чи є в Сумах такий викладач університету, але думку опонента поважаю. І був би вдячний, якби він аргументував свою позицію і відповів бодай собі: кому потрібні платні безкоштовні освіта, медицина, культура? Тим, хто наживається, отримуючи хабарі за сприяння вступу в дитсадок і ВНЗ? Учителям, директорам ЗОШ, що за «гусака» маніпулюють оцінками і три шкури деруть з батьків (фонди, ремонти, подарунки)?
Кому потрібні подвійні стандарти, коли учень, студент чують від менторів одне, а бачать інше?
Тож чи не чесніше визнати неспроможність держави навчати всіх безплатно, відкривши кожному шлях до кредитів, забезпечивши всіх роботою тощо?
Тоді, впевнений, освіта стане набагато дешевша, а, головне, прозора і доступна для тих, хто насправді хоче її здобути.
Платна освіта, уточню, не виключає права і обов’язку держави взяти під опіку категорії осіб, неспроможних розрахуватися негайно за надані послуги. Велосипед у цьому сенсі у світі давно винайшли...
Панове, дискусія триває.