Біля однієї з них, що у дворі на вулиці Кардинала Йосифа Сліпого у центрі Тернополя, я застала групу молодих людей, які розмальовували стіну трансформаторної підстанції. Під їхніми руками оживав Тернопільський замок — найголовніша архітектурна споруда міста. І не в нинішньому вигляді, а в давнішому. Для цього молоді люди шукали архівні матеріали, в тому числі в Інтернеті, малювали ескізи тощо. Незважаючи на те, що художня творчість — річ індивідуальна, Олегові Романюку, Володі Любецькому, Павлові Дрозду, Орестові Пашкарчуку, Марії Мельник вдалося знайти спільну мову і творити колективно. Згодом до них приєдналися Володимир Мелимука та Ян Захарчук. Роботи вистачить усім, адже доведеться розмалювати ще три стіни підстанції. На одній з них вони зобразять став, який є візитівкою міста. Інші ідеї виношуються.
— Коли ми починали, — розповідає координатор проекту «Візуальне вуличне мистецтво» Оксана-Катерина Заграбелюк, — пильні пенсіонери телефонували до міськради, мовляв, любителі графіті псують стіни, та коли дізналися про наші наміри, схвально поставилися до ідеї. А працівники сусідньої аптеки навіть принесли цукерок. Мовляв, з їхніх вікон виднілися написані на стінах лайливі слова, а тепер будуть яскраві малюнки.
На кожному з чотирьох об’єктів у різних мікрорайонах міста — своя творча група. Молоді художники — студенти і випускники різних вузів і коледжів. Це будуть зображення архітектурних споруд, яскраві картини дитинства, обіграють художники і назви мікрорайонів. Працюють вони безплатно, а кошти на фарби, ґрунтовку, лаки, приладдя виділила місцева філія «Приватбанку». Фарби стійкі до дощу, зображення може зберігатися 10—15 років. Після закінчення роботи картини покриють лаком. Це своєрідний захист від райтерів-графітчиків, які звикли всюди залишати свої «автографи».
Як з’ясувалося, автором ідеї прикрасити Тернопіль є міський голова Сергій Надал. «Можливо, він пожартував, — каже Оксана-Катерина Заграбелюк, — але ми сприйняли все всерйоз і взялися реалізовувати. Допомагає нам «Фонд розвитку міста Тернополя імені Володимира Лучаковського».
Тернопільська область.
На знімку: молоді художники за роботою.
Фото автора.