Футбол. Ліга Європи. Фінал. 18 травня.
«Порту» (Португалія) — «Брага» (Португалія). 1:0. Гол: Фалькао, 44.
«Порту»: Елтон, Сапунару, Роланду, Отаменді, Альваро Перейра, Гуарін (Беллускі, 73), Фернандо, Моутіньо, Галк, Фалькао, Варела (Родрігес, 79). Тренер — Андре Віллаш-Боаш.
«Брага»: Артур, Гарсія, Пауло Жуніор, Родрігес (Кака, 46), Сілву, Куштодіу, Угу Віана (Моссоро, 46), Вандіньо, Алан, Ліма (Мейног, 66), Пауло Сезар. Тренер — Домінгуш Пасьєнсія.
Рефері — Карлос Веласко Карбальо (Іспанія).
Дублін (Ірландія). «Дублін Арена». 45 000 глядачів. 10 градусів.
Більшість фахівців і представників ЗМІ фаворитом цього фіналу вважали «Порту». І «дракони», як називають футболістів «Порту», виправдали ці сподівання. А їхній лідер — колумбієць Фалькао — забив єдиний м’яч, котрий вирішив долю суперечки за приз. До речі, це був рекорд турнірів Кубка УЄФА/Ліги Європи: 17 м’ячів! Попереднє досягнення — 15 влучень належало німцю Юргену Клінсману з мюнхенської «Баварії» і протрималося п’ятнадцять років.
Особливо зрадів успіхові своїх підопічних ще досить юний за тренерськими мірками 33-річний наставник «Порту» Андре Віллаш-Боаш. Ще б пак, його хлопці в усіх турнірах цього сезону поки зазнали лише однієї поразки, а він став наймолодшим тренером, котрому підкорилася єврокубкова вершина.
Після гострого моменту, котрим не скористалася «Брага» на 4-й хвилині, футболісти «Порту» поступово нарощували темп і збільшували тиск на оборону суперника. Але «Брага», котра протягом розіграшу демонструвала вміння нейтралізовувати фаворитів, була до цього готова. Вона щільно і дисципліновано діяла в обороні, зустрічаючи опонентів ще у середині поля.
Розв’язка поєдинку сталася в той момент, коли команди збиралися вже йти на перерву. Точна передача колумбійця Фредді Гуаріна знайшла голову його земляка Фалькао, котрий із насолодою скористався шансом, подарованим йому долею.
Одразу після відпочинку Домінгуш Пасьєнсія зробив дві заміни, випустивши на поле Кака та Моссоро. Фантастика, але вже на першій хвилині другого тайму Моссоро міг підтвердити правильність тренерського рішення. Фернандо затримався з м’ячем біля власних воріт. А швидкий бразильський півоборонець обікрав його і вийшов сам на сам з Елтоном. Воротар не запанікував, зіграв холоднокровно і врятував свою команду. Надалі футболісти «Порту» вже не помилялися і довели справу до переможного підсумку.
Звісно, що тріумфатори Ліги Європи—2011 мають повне право влаштувати вдома карнавал. Але чинним чемпіонам Португалії доведеться трошки потерпіти. Адже у неділю «Порту» гратиме у фіналі національного кубка. І має усі підстави заволодіти ще й цим призом.