Скептики пророкують, що цьогорічна вступна кампанія буде несправедливою та необ’єктивною. А майбутнім абітурієнтам радять готуватися до повернення хабарів, корумпованих схем і телефонного права. Водночас міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник іншої думки: система вступу буде максимально прозорою та зрозумілою для кожного.
До старту зовнішнього незалежного оцінювання залишаються лічені тижні. Перші тести випускники напишуть на початку червня, тому експерти вже зараз попереджають про небезпеки майбутнього штурму внз. Так, за словами колишнього очільника Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука, особливо уважними абітурієнтам слід бути з ноу-хау профільного міністерства — системою електронного вступу.
«Вона і досі не сертифікована як захищена інформаційна система, тобто що робитиметься в цій системі з вашими документами, ніхто не знає», — підкреслив він на вчорашній прес-конференції.
З ним погодилася і народний депутат, голова підкомітету базової освіти Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Леся Оробець. На її переконання, абітурієнтам варто перестрахуватися і таки подавати документи перевіреним методом — самостійно завозити їх у приймальні комісії.
«Оскільки в електронній заявці подаються не лише ім’я, прізвище і бажання вступити, а ще й особисті дані, як-от: адреса проживання, довідка про здоров’я тощо, то у мене виникає питання як у юриста та як у законодавця, хто нестиме відповідальність за збір таких персональних даних, які на рівні нашого закону вважаються конфеденційною інформацією?» — зауважила вона.
Леся Оробець також наголосила, що довіру до майбутньої вступної кампанії може підкосити зневага нинішнього керівництва Міносвіти до ЗНО.
«Роль ЗНО усіляко нівелюється. Передусім переведенням оцінок шкільного атестата у 200-бальну шкалу. При цьому абсолютно незрозуміло, які фактори стають на заваді тому, щоб не процвітала корупція у школі, щоб не виникало спокуси переписувати шкільні журнали», — додала вона.
Такий песимізм колег змусив директора Центру освітнього моніторингу Павла Полянського пригадати вчительську байку, коли вчителька при першому знайомстві з учнями застерігала їх добре вчитися: «Той, хто старатиметься — потрапить до раю, а хто байдикуватиме — до пекла». На що один з учнів відреагував: «Маріє Іванівно, а чи живим школу можна закінчити?»
«Я оптиміст у тому сенсі, що цьогоріч вузи будуть вкомплектовані, а деякі батьки — задоволені, адже, як підтверджують останні соціологічні дослідження, частина суспільства ніколи і не хотіла прозорих умов вступу», — підсумував він.