Київський апеляційний господарський суд скасував рішення Господарського суду Києва і ухвалив нове рішення стосовно задоволення позову Генпрокуратури України про повернення у держвласність 68,01 відсотка акцій Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату (ЗАлК) через неповернення покупцем-фірмою РУСАЛ — пакета раніше залученого заводом кредиту. У свою чергу, РУСАЛ збирається оскаржувати рішення у Вищому господарському суді, тому нічого в правах власності на ЗАлК не змінилося. Ще якийсь час підприємство буде продовжувати вільне падіння, навіть коли й вища судова інстанція не буде довго розтягувати процес розгляду скарги.
Ми вже повідомляли, що у квітні власник ЗАЛКу, російський «РУСАЛ», зупинив на підприємстві електролізне виробництво. Процес цей тривав довго, адже почався він із часів кризи 2008 року. Тоді не тільки почалися масові звільнення працівників (з шести «докризових» тисяч на початку поточного року залишилося трохи більше тисячі), а й відмовлятися від підтримки багатої соціально-культурної бази підприємства.
Зокрема, у серпні того само 2008 року, наприклад, було припинено фінансування гордості українського жіночого баскетболу — команди «Козачка-ЗАлК». До слова, влада, зокрема, і місцева намагалася не помічати ситуацію на комбінаті. Вмовляли власника хіба що не кидати напризволяще «Козачку-ЗАлК» і постійно надавали підтримку російському власнику у його спробах отримати диференційований тариф на електроенергію. Аж раптом у вересні 2010 року в процес зовсім несподівано для багатьох втрутилася Генеральна прокуратура України. Перша її спроба завершилася у грудні того ж року нічим — Київський господарський суд не знайшов підстав для повернення державі 68,1% акцій ЗАлКу. І ось друга спроба Генпрокуратури у вівторок, і вже у Київському апеляційному господарському суді, завершилася рішенням про розірвання угоди про купівлю-продаж згаданого відсотка акцій Запорізького алюмінієвого комбінату. Суд побачив «порушення майнових інтересів держави через зміну обставин після розірвання за ініціативою ЗАлКу кредитної угоди з рефінансування інвестором заборгованості на суму в 75,5 мільйона доларів».
Запоріжжя.