Це один із принципів роботи Житомирського обласного центру зайнятості
Сергій Байківський із Сколобова Володарсько-Волинського району зізнається, що з дитинства мріяв очолити сільгосппідприємство. Але, як нерідко буває, після школи пішов до профтехучилища іншого профілю, а коли здобув професію, зрозумів, що працевлаштуватися вкрай важко. Став на облік у службі зайнятості. Його направили на перенавчання. Майбутня професія називається так: робітник фермерського господарства. Якщо хтось думає, що в цьому немає нічого складного, помиляється. Ось перелік того, що може кваліфіковано робити особа, яка пройде цей курс: керувати тракторами (категорія «А»), автомобілями (категорії «В» і «С»), виконувати слюсарні роботи з ремонту сільськогосподарських і меліоративних машин та устаткування, вести догляд за сільськогосподарськими тваринами, птицею, доїти корів. Випускник отримує також право на виконання робіт із внесення добрив та застосування засобів хімічного захисту рослин. Сергій зізнався, що до цього саме про добрива та отрутохімікати знав дуже мало. Наміри такі: спершу попрацювати в когось із фермерів, потім почати власну справу.
Такі само плани виношує й Михайло Сульженко із Кам’яного Броду цього ж району. Його батько свого часу працював агрономом, головою колгоспу. Та сільгосппідприємство не вистояло. Тепер у всіх родичів разом — два десятки гектарів землі. Та ще й чотири корови, пара коней, трактор. Свою землю обробляють, але ж скільки довкола облогує! Хтозна, може, і стане в майбутньому Михайло успішним фермером, який зуміє об’єднати навколо себе односельців.
У цих хлопців випуск іще попереду. А минулого року за направленням обласної служби зайнятості на Житомирщині професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації пройшли понад 5 тисяч безробітних, що на 20 відсотків більше, ніж у 2009-му. Служба зайнятості співпрацювала із 887 навчальними закладами, підприємствами, установами та організаціями, а це вдвічі більше, ніж попереднього року. А найголовніше — рівень працевлаштування після професійного навчання зріс до 88 відсотків. Це найвищий показник за весь час існування служби зайнятості.
Однією з передумов цього є те, що комісія з відбору навчальних закладів обласного центру зайнятості дуже ретельно добирає їх для організації професійного навчання безробітних. Перевага надається тим, хто має тісні зв’язки з підприємствами—замовниками кадрів, ураховується рівень досвіду викладачів та майстрів, розвиток матеріальної бази. Особливо активно розвивається співпраця з ТОВ «Технічний ліцей».
Цей навчальний заклад виник 2004 року на базі міжшкільного навчально-виробничого комбінату в селі Романівка, що неподалік від райцентру Романів. З часом з’явилися філіали в інших районах. Як багато залежало від ініціативи директора цього ТОВ Леоніда Рудніцького, видно з такого прикладу. У Мирополі сусіднього Любарського району діяло раніше потужне сільгосппідприємство. Та під час змін, що почалися в аграрному секторі, занепало. Виробничі об’єкти просто розібрали, в тому числі, й потужний тваринницький комплекс, на будівництво якого в часи Союзу витрачено величезну суму. Вціліло тільки те, що викупило товариство «Технічний ліцей», узявши кредит у банку. Тепер ці приміщення пристосовано під навчальний процес. Заклад має землю, набір ґрунтообробної техніки. Діє вже ціла низка філій у різних районах.
Саме «Технічний ліцей» започаткував 2006 року підготовку працівників фермерського господарства.
— Професійне навчання дорослого населення має свої особливості. Такі люди нерідко вже мають деякий досвід, якусь професію. Чітко розуміють, задля чого йдуть вчитися, — зазначає начальник відділу організації профнавчання обласного центру зайнятості Алла Загацька. — Тому навчальні програми мають бути гнучкі. А ще — нетривалими в часі. 95 відсотків безробітних намагаємося навчати під замовлення роботодавців. А вони не можуть чекати фахівця кілька років. Ще одна особливість: роботодавця сьогодні цікавить, щоб людина мала кілька професій. Тоді не доводиться брати тих, хто може виконувати тільки одну технологічну операцію, від чого і штати роздуваються, і люди роботою не завантажені.
Співпрацею з ліцеєм задоволений і директор обласного центру зайнятості Ігор Іщенко:
— Леонід Рудніцький активно відгукується на всі потреби ринку, тож нині очолюваний ним заклад здійснює професійне навчання за двома десятками професій. Саме наша служба найкраще знає, які саме фахівці і де потрібні. Тому співробітництво з ліцеєм розширюватиметься.
А про нові напрями свідчать ліцензії, відкриті торік: основи роботи в лісовому господарстві, безпечні методи роботи в сільському господарстві та промисловості, нові технології сільськогосподарських робіт.
До речі, опитування безробітних, проведене обласним центром зайнятості, засвідчило, що 55 відсотків готові освоювати нову професію. Це на третину більше, ніж було у 2009 році. Люди вже зрозуміли, що ті надії, які мали на порозі трудового життя, не справдилися, тож треба перенавчатися, враховуючи реалії.
Леонід Рудніцький переконаний: ліцей має потенційні можливості для того, щоб стати міжрегіональним, готувати фахівців і для сусідньої Хмельницької області.