Але для цього їм необхідно завчасно зареєструватися
 
Вимушені переселенці з Донецької та Луганської областей зможуть проголосувати в тих містах чи селах, де вони зараз тимчасово перебувають. Однак їм необхідно буде звернутися із заявою до органів ведення реєстру виборців.
Голова Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич розповів, що до комітету надходить безліч звернень від переселенців, котрі зараз живуть у Києві та в інших регіонах у родичів, знайомих чи на орендованих квартирах, щодо того, як їм скористатися своїм правом голосу на наступних парламентських виборах. При цьому парламентарій зауважив, що Верховна Рада не змогла швидко й чітко відреагувати на ситуацію з переселенцями і врегулювати порядок їхнього голосування у виборчому законі. Натомість ЦВК може в умовах законодавчих прогалин оперативно вирішити питання забезпечення виборчих прав.
Заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна розтлумачила: переселенці зможуть скористатися своїм виборчим правом. Для цього їм необхідно до 20 жовтня звернутися до органів ведення Державного реєстру виборців там, де вони нині перебувають, і зареєструватися. Такі відділи є у кожній районній держадміністрації, а в містах обласного значення — у міськвиконкомах. Інформацію про адреси і телефони органів реєстру також є на сайті ЦВК. Для реєстрації мешканцям Донецької та Луганської областей необхідно мати при собі паспорт громадянина України і написати відповідну заяву, після чого їх внесуть до уточненого списку виборців та видадуть відповідне посвідчення. Те саме стосується і громадян України з АР Крим. Для мешканців інших областей України, котрі проживають не за місцем постійної реєстрації, скажімо, працюють у Києві чи інших великих містах, щоб проголосувати там, а не вдома, крім паспорта, необхідно також подати документ, що засвідчує потребу зміни виборчої адреси. Це може бути трудовий договір чи договір оренди, довідка про догляд за престарілими батьками тощо. У переселенців із Донбасу, запевнила Ж. Усенко-Чорна, окрім паспорта, жодних документів не вимагатимуть. Якщо ж паспорт втрачено чи загублено, необхідно отримати і пред’явити тимчасове посвідчення громадянина України. Пенсійне посвідчення чи водійські права не є документом, що підтверджує громадянство.
За даними ЦВК, на сьогодні до органів ведення реєстру виборців звернулося лише близько шести тисяч громадян України і змінили свою виборчу адресу. Тож ЦВК звертається до громадян з проханням не зволікати із зверненням до відділів ведення Державного реєстру виборців та не відкладати це на останній день.
Однак у разі зміни виборчої адреси видадуть лише один бюлетень і проголосувати можна буде тільки за виборчі списки партій у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. Кандидатів у депутати в мажоритарних виборчих округах обиратимуть лише ті виборці, котрі зареєстровані й постійно проживають на території кожного округу.
 
Жанна Усенко-Чорна та Валерій Сушкевич. 
 
Фото Вадима ГРИГИ (Укрінформ).