Колектив книгарні зустрів рішення суду сльозами й оплесками
Господарський суд Києва повернув «Сяйво» у комунальну власність. Феміді знадобилося 15 місяців, щоб визнати недійсними результати аукціону з продажу приміщення книгарні в центрі столиці. За цей час звідти вивезли книги, комп’ютерну техніку та особисті речі співробітників, а вітрини заварили металевими щитами. Київська влада рішенням суду залишилася задоволена й уже пообіцяла: після завершення судових процесів книгарня знову працюватиме. 
 «Для нас це тільки початок перемоги, — зізналася «Голосу України» директор «Сяйва» Алла Лазуткіна. — Ми розуміємо, що опоненти подадуть апеляцію, і остаточну крапку поставить вищий господарський суд, але надія заблищала. Маленька, примарна, та вона є».
Зараз колектив «Сяйва» приймає поздоровлення і підраховує збитки. П’ять мільйонів гривень — от тільки матеріальна шкода, завдана рейдерами.
«Товар вивезено й украдено. Магазин доведеться відновлювати з нуля. А як це зробити без копійки в кишені? — питає співрозмовниця. — Поки я не бачу іншого способу, як стояти із простягнутою рукою. Якщо кожен киянин пожертвує магазину по одній гривні, нам принаймні вдасться замінити вітрини».
Утім, продовжує А. Лазуткіна, 15 місяців судових позовів навчили її не забігати наперед. «Буде день — буде і їжа», — філософськи зауважує вона. Нагадаємо: приміщення «Сяйва» у грудні 2009 року продали на підпільному аукціоні за символічну ціну, після чого його співробітників видворили на вулицю, а сам магазин було зачинено для відвідувачів. Як справедливо зазначив заступник голови КМДА Олександр Пузанов, доля «Сяйва» вже давно вийшла за рамки сугубо приватизаційного конфлікту: «Сяйво» — це символ не тільки грабіжницької приватизації комунального майна, що відбувалася в Києві останніми роками, а й зневажання культурних потреб киян в інтересах недобросовісного бізнесу».