Середня ціна на бензин доходить до 11,24 грн. за літр, А-95 — 10,55 грн. Нещодавно до «Голосу України» потрапила інформація, що в напрямку елітної Кончі-Заспи на Обухівській трасі паливо продають дешевше.
Столичне шосе, неподалік тренувальної бази «Динамо» — заправка. Ціни такі: за літр А-95 — до 9,75 грн. Різниця — 1 грн. 49 коп. Операторами працюють жінки, жваво реагують на фотографа і кличуть старшу по зміні: керівництво наразі відсутнє. 
 
На запитання: «Чому ціни нижчі, ніж у центрі Києва?» старша по зміні Тетяна ніяковіє і каже, що мусить спитати в директора. Після телефонної розмови відмовляється давати коментарі.
— Заправляюся на цій АЗС разів п’ять на тиждень. Економлю майже десять гривень, — каже радіотехнік Іван, власник «Пежо 605».
Прямуємо за місто. «Дорога, як яєчко. Всюди б так», — зітхає шофер. Доїхавши до кінця старої траси в Обухівському напрямку, бачимо АЗС «БРОМНафта». Ціна, наче в оазі: за літр А-95 — 9,79 грн. Директор заправки Руслан Тоцький пояснює по телефону:
— Це політика власника — бути ближче до людей. Для тих, хто купує більш як 20 літрів, діє знижка — 11 копійок на кожен літр бензину всіх видів. Серед наших клієнтів — відомі політики і спортсмени. Але з цінами це не пов’язано, вони в нашій мережі по всій Київській області однакові.
* * *
А-95 на автозаправках столиці давно перетнув десяти-гривневий рубіж і продовжує зростати в ціні. Така картина спостерігається в усіх регіонах країни: цінники на «їжу» для автотранспорту практично щодня змінюються копійок на десять у бік підвищення. Хоча, на думку міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка, підстав для різкого зростання цін немає. Уряд має намір звертатися до правоохоронних органів у випадку, якщо вартість бензину виходитиме за рамки встановленого цінового коридору (10 грн. за літр А-95).
Нагадаємо: днями експертно-аналітична група з опрацювання питань функціонування ринку нафти й нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Міністерстві енергетики і вугільної промисловості порекомендувала трейдерам у зв’язку з надлишком на ринку дизельного пального (ДП) знизити його вартість до 9,6 грн. за літр. Експерти вважають, що ресурсна база нафтопродуктів в Україні є достатньою для безперебійного забезпечення ринку. А зниження світових цін на нафту створює сприятливі умови для зменшення цін на нафтопродукти й в Україні. Теоретично... Та в житті все дещо інакше.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.