Генпрокуратура готова передати до суду кримінальну справу щодо перевищення повноважень екс-прем’єром Юлією Тимошенко під час підписання газових угод у січні 2009-го року. Про це вчора на засіданні парламентської тимчасової слідчої комісії, яка займається з’ясуванням обставин підписання договорів між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» на предмет наявності ознак державної зради в сфері економічної безпеки нашої країни, повідомив заступник Генпрокурора Рінат Кузьмін. Із його слів стало відомо, що в розслідуванні цієї справи поставлено крапку, однак екс-прем’єр не з’являється до слідчого. А доки вона не ознайомиться з деталями, передати справу до суду не можуть.
Водночас Р. Кузьмін підкреслив, що в цій кримінальній справі йдеться виключно про перевищення повноважень Ю. Тимошенко. Мовляв, екс-глава «Нафтогазу» Олег Дубина був змушений підписати сумнозвісні угоди, інакше втратив би свою посаду. Начебто колишній прем’єр надала йому письмові вказівки, якими фактично примусила поставити підпис під не вигідними для нас умовами. Внаслідок цього, встановили в Генпрокуратурі, Україна втратила близько 3,5 млрд. грн. У кримінальній справі зачіпають лише ці обставини.
А що стосується ще однієї кримінальної справи проти Ю. Тимошенко — про закупівлю машин «швидкої допомоги», то Р. Кузьмін поінформував, що з 22 квітня екс-прем’єр взагалі перестала з’являтися на запрошення слідчого. Поки що Генпрокуратура у ввічливій письмовій формі запрошує її ознайомитися з матеріалами порушених проти неї справ. «Пора закінчити політизувати ці справи, й передати їх у суд», — наголосив Р. Кузьмін. Якщо ж слідству й надалі чинитимуть опір, сказав він, для Ю. Тимошенко можуть обмежити термін для їх вивчення.