«Набридло!» — сказали керівники ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» і приступили до обмеження постачання електроенергії структурним підрозділам ТОВ «Луганськвода» в Луганську, Краснодоні, Слов’яносербську, Красному Лучі, Лисичанську. Про можливе обмеження постачання електроенергії через багатомільйонні борги енергетики попереджали «водників», однак очікуваної реакції не було.
Отже, 17 травня ЛЕО припинило подачу електрики до трьох підвищувальних насосних станцій Луганська й однієї водопровідної. У результаті без води залишився цілий квартал міста — близько восьми тисяч мешканців. ТОВ «Луганськвода» виправдовується, що робить споживачам послуги з водопостачання й водовідведення відповідно до затвердженого тарифу, який покриває витрати підприємства лише на 69%. Різницю має компенсувати держава за рахунок бюджету, згідно зі ст. 32 Закону «Про надання послуг». Однак цього не відбувається. Непрофінансована тарифна різниця для ТОВ «Луганськвода» за 2008—2010 р. і перший квартал 2011 р. становить 215 млн. гривень. Після виплати заробітної плати й податків у водоканалу ледь вистачає коштів на виконання господарської діяльності, а також на ремонт і модернізацію водопровідно-каналізаційних мереж.
При цьому «Луганськвода» виконує інвестиційну програму, спрямовану, у тому числі, на зниження енергоспоживання. В 2010 р. підприємство реалізувало цілу низку проектів з підвищення енергоефективності виробництва, обсяг фінансування яких становив 99 млн. гривень. Це дало змогу скоротити видатки електроенергії з січня 2009 року по квітень 2011 року на 26% — з 30 млн. кВт/год до 22 млн. кВт/год Економія енергоресурсів — один з основних напрямів діяльності підприємства. Однак за останні два роки тарифи на електроенергію підвищилися на 62%.
Непрості взаємини з енергетиками склалися не тільки у «Луганськводи», а й в інших підприємств водопровідно-каналізаційного господарства Луганщини. Наприклад, Рубіжанський водоканал накопичив близько 3 мільйонів 900 тисяч гривень боргів.
До речі, проблеми з оплатою електроенергії мають не тільки «водники». Заборгованість і у більшості підприємств ЖКГ області. Підприємства теплозабезпечения нині заборгували за електроенергію понад 119 млн. гривень.
 
Луганськ.