Уперше за майже тридцятирічну історію Академії економічних наук України її загальні збори відбулися на Західній Україні, а саме у стінах Тернопільського національного економічного університету. Це своєрідне визнання заслуг тернопільської економічної школи.

Вітаючи гостей, ректор університету, доктор економічних наук, професор Сергій Юрій наголосив на відповідальності вчених за те, що відбувається у державі: проведення реформ, формування міжнародного іміджу України. Водночас влада мала б дослухатися до думки науковців, радитися з ними. І в жодному разі не можна використовувати науку в політичних амбіціях.
У звітній доповіді, з якою виступив президент Академії економічних наук Олександр Амоша, йшлося про зусилля вчених щодо виведення економіки з кризи, її реформування, співпрацю з державними структурами, участь у підготовці законопроектів, випуску монографій, підручників, посібників тощо. Тіснішою стає міжнародна співпраця українських вчених із зарубіжними колегами, зокрема, з Росії, Великобританії, Німеччини, Нідерландів. Вчених турбує, що наша країна у рейтингу всесвітнього економічного розвитку за 2008—2010 роки опинилася на 82-му місці, опустившись на десять позицій.
На зборах було презентовано книгу «Структурні реформи економіки: світовий досвід, інститути, стратегії для України». Донецькі вчені ознайомили зі своїм доробком — першим в Україні електронним підручником з економіки. За вагомий вклад у науку ректора ТНЕУ Сергія Юрія і члена президії АЕНУ Євгена Савельєва нагороджено Почесними грамотами Академії економічних наук. Сергій Ілліч удостоївся також ордена князя Острозького від Тернопільської академії соціального управління.