Таке переконання висловив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час урочистостей, присвячених Міжнародному дню музеїв і 30-річчю Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років». Глава парламенту привітав працівників цього комплексу з їхнім професійним святом, наголосивши, що в центрі їхньої уваги знаходиться саме та маленька людина, яка відігравала вирішальну роль у долі країни і про яку незаслужено забувають сьогодні.
Останнім часом тему війни активно мусують у політичному контексті, наголосив Володимир Литвин. Водночас він висловив припущення, що й надалі такі розмови не стихатимуть, а лише набиратимуть обертів, особливо у ході майбутньої виборчої кампанії. Спілкуючись із працівниками музею, Володимир Литвин також прокоментував події на Львівщині: «Ми з вами знаємо: щось таке приблизно відбувалося завжди і знаємо, чому це відбувалося. Мали місце провокації і з лівого, і з правого боку, і це прикувало увагу. Але ніхто не хоче одного — істини». За словами Володимира Литвина «на зміну пам’яті суворого режиму нині приходить безпам’ятство». Саме працівники музею роблять свій неоціненний внесок у те, щоб зберегти народну пам’ять.
Генеральний директор меморіального комплексу Іван Ковальчук яскраво проілюстрував ці слова: незважаючи ні на що, кількість відвідувачів у музеї не зменшується, а молодь серед них становить 70 відсотків. І нині експозиція музею поповнюється. Незважаючи на відданість працівників музею своїй справі, є низка проблем, які без владної допомоги не вирішити. Наприклад, комплекс ремонтних робіт тощо. Завершуючи свій виступ, Володимир Литвин назвав робітників меморіалу сподвижниками, які працюють за символічну плату.
За особистий внесок у розвиток музейної справи, високий професіоналізм та з нагоди професійного свята Голова Верховної Ради вручив Грамоти Верховної Ради України працівникам Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років».
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
На знімку (зліва направо): голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький, ігуменя Серафима, Володимир Литвин, міністр культури Михайло Кулиняк, перший заступник голови Ради організацій ветеранів України Микола Буряков.