Майстер-клас для слухачів, котрі навчаються за професією «коваль ручного кування», у Гощанському відділенні Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості провів відомий голландський коваль Хууб Сенсен.
— За освітою Сенсен — гірничий інженер, він очолював училище з перепідготовки кадрів, програму для навчання в якому написав сам. Але з підліткового віку Хууб цікавився ковальством, — розповідає директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук. — Сенсен відомий у ковальському середовищі насамперед тим, що володіє енциклопедичними знаннями стосовно ковальського ремесла. Протягом багатьох років він відвідував різні країни, навчався у досвідчених майстрів, цікавився ковальськими прийомами, колекціонував їх. Завдяки набутому досвіду сьогодні майстер здатний виконати практично будь-яке технологічне завдання із ручного кування, тому охоче мандрує світом, щоб передати знання наступним поколінням ковалів. І ми дуже раді, що він погодився приїхати і до нас, на Рівненщину.  Під час проведення майстер-класу в гощанській кузні Хууб Сенсен демонстрував слухачам різноманітні ковальські прийоми. Подивитися на роботу патріарха ковальської справи та вивчити прийоми його роботи прийшли не тільки теперішні слухачі, які зараз навчаються ковальській справі, а й колишні випускники, знані ковалі Рівненщини, для яких ця професія стала не тільки способом заробітку, а й можливістю проявити свої таланти. Воно й не дивно: навчатися у Хууба Сенсена мріє кожен коваль. Голландцю теж сподобалося обладнання кузні, підготовка слухачів, доброзичливе ставлення до нього українців, він планує продовжити співпрацю з рівненськими колегами.
А ось майстер виробничого навчання Сергій Торуля більше року співпрацює із Сенсеном, вивчав торік його досвід у Голландії, перейняв практичні уміння та навички проведення ковальського зварювання і виготовлення виробів із дамаської сталі. Тепер ділиться досвідом не лише із слухачами навчального закладу служби зайнятості, а і з ковалями, які вже мають власні кузні, але хочуть удосконалити свою майстерність, з Рівненської, Дніпропетровської, Херсонської, Одеської, Волинської, Тернопільської, Чернігівської областей, які приїздять у Гощу.
На знімку: майстер-клас у Гощі проводить патріарх ковальської справи Хууб Сенсен з Голландії.
Фото Тетяни КОЖАН.