Інститут законодавства Верховної Ради України започатковує серію тематичних науково-практичних семінарів із питань законодавчого забезпечення діяльності реального сектору економіки в Україні.
Нещодавно в Інституті законодавства відбувся «круглий стіл» на тему: «Законодавче забезпечення розвитку індустрії програмної продукції України». Його учасниками обговорено тенденції та пріоритети реформування законодавства у сфері інформатизації суспільства, а також питання, пов’язані із заповненням правових прогалин, що виникли через повільне впровадження в Україні сучасних технологій.
Поштовхом для обговорення зазначених питань стали зареєстровані в парламенті проекти двох законів та постанови щодо розвитку індустрії програмної продукції. Запропонований депутатами організаційно-економічний механізм має підвищити рівень конкурентоспроможності цього сектору економіки, забезпечити зменшення «тіньової» частки галузі, відтоку кадрів за кордон, збільшення надходжень до бюджетів та цільових фондів, підвищення рівня кваліфікації випускників вищих навчальних закладів тощо.
В обговоренні проблем за «круглим столом» взяли участь провідні вчені та спеціалісти у зазначеній сфері, працівники апарату Верховної Ради України та центральних органів виконавчої влади, представники реального сектору економіки.
Відкриваючи засідання, директор Інституту законодавства член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко назвав основне завдання заходу — визначити ставлення фахівців до зареєстрованих у Верховній Раді проектів, накреслити пріоритетні напрями роботи і конкретний план дій із формування законодавчого поля у сфері індустрії програмних продуктів.
Модератор «круглого столу» головний консультант Інституту законодавства, доктор економічних наук Валерій Сергієнко підкреслив, що для розв’язання проблеми розвитку сучасної індустрії програмної продукції необхідно зосередити зусилля на таких напрямах: удосконалення законодавства з питань інтелектуальної власності; створення економічних (насамперед податкових та кредитних) стимулів; належна координація державної науково-технічної політики; посилення уваги до підготовки фахівців.
У виступах учасників обговорення акцентувалася увага на необхідності відкриття спеціалізованих кафедр програмної інженерії та навчанні студентів за принципово новими програмами, на необхідності прискорення зміни підходів керівників до програмної продукції та формування її повноцінного внутрішнього ринку.
Проведений «круглий стіл» показав, що розробники програмної продукції в Україні мають і спільні проблеми, і специфічні, притаманні тому чи іншому виду програмного забезпечення. Тож учасники дискусії домовилися в майбутньому провести більш ґрунтовні обговорення за окремими напрямами розвитку галузі.