Ігор Індило (на знімку) загинув у свій день народження. Сьогодні хлопцю мало виповнитися 21 рік. Із гуртожитку рідного коледжу до райвідділу його забрав дільничний міліціонер. Назад студент уже не повернувся... Правозахисники та представники молодіжних організацій вчора в столиці до річниці вбивства Ігоря провели акцію протесту під стінами Шевченківського РУВС. На сходи вони поклали траурні вінки і запалили свічки. Основна вимога громадськості — покарати тих, хто, на їхню думку, вбив хлопця.
Що саме сталося в райвідділі міліції, достеменно невідомо. За версією правоохоронців, Ігор сам впав і вдарився головою, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння. Однак родичі загиблого впевнені: їхнього сина вбили міліціонери. Прояснити ситуацію мала столична прокуратура. Ще у жовтні 2010 року вона встановила: смерть студента є наслідком службової недбалості і перевищення повноважень з боку двох співробітників правоохоронних органів: Сергія Приходька та Сергія Коваленка. А версія про те, що вони навмисно завдали хлопцю смертельних травм, слідством не підтвердилася. Поставити крапку у цій справі мав Деснянський районний суд. Однак встановити істину і йому не вдалося. Так, 13 травня цього року він відправив справу на дорозслідування до прокуратури. На четвертому місяці процесу суддя засумнівалася у правдивості висновків судових медичних експертів. Як стало відомо з неофіційних джерел, дві медичні експертизи тіла хлопця дали протилежні результати. Мовляв, перша — студент отримав травму після падіння з висоти власного росту (міліція натякала у перші години трагедії на його падіння ще в гуртожитку. — Авт.). Друга — Ігор помер після падіння з лавки у камері. Не прояснив ситуацію на суді і товариш загиблого Олександр Хоменко. Він не зміг відновити послідовність подій того вечора, коли сталася трагедія. Його свідчення, як і решта матеріалів суду, дають більше запитань, ніж відповідей.
— Це справді так. Однак багато говорити не буду. Адже триває розслідування. У документах зафіксовані тілесні ушкодження, які були у мого сина після смерті. На мою думку, Ігорю завдали удару у груди. Адже синяк там так і залишився. Потім він ударився головою об стіну — і через те, що вчасно не відвезли до лікарні, помер. — Травми несумісні з життям він отримав саме у міліції. І вона повинна за це відповісти, — розповіла «Голосу України» мати загиблого Людмила Індило.
А тим часом у райвідділах міліції продовжують гинути люди. За інформацією правозахисників, тільки за 2010 — початок 2011 років там загинуло близько 50 людей.