За тиждень низка молодіжних та студентських організацій проведе у столиці чергову акцію протесту. Причина — в остаточному тексті законопроекту «Про вищу освіту», який Міносвіти рекомендувало передати на погодження до центральних органів виконавчої влади, знехтувано вимоги молоді.
«Перемовини з владою зайшли у глухий кут. До остаточного варіанта не ввійшли всі дев’ять наших пропозицій, — розповідає представник всеукраїнської молодіжної організації «Фундація регіональних ініціатив» (ФРІ) Антон Делікатний. — Зокрема, міністерство передбачило в тексті проекту можливість збільшення плати за навчання студентів-контрактників у будь-який час і на будь-яку суму».
Незадоволеними міністерським проектом залишилися і викладачі. Вони занепокоєні тим, що з документа зникла норма про обмеження навчального навантаження у 720 і 900 годин для педагогічних і науково-педагогічних працівників.
«У нас навчальне навантаження і так у 3—4 рази вище, ніж в Європі. Фактично у нас не залишається часу займатися науковою роботою, ми повинні постійно ходити на лекції і читати одне й те саме. А тепер міністерство зможе необмежено збільшувати і без того кабальне навантаження», — розповідає викладач Києво-Могилянської академії Інна Совсун.
Нагадаємо, хвиля студентських протестів проти законопроектів «Про вищу освіту» здійнялася в Україні ще на початку року, і 10 березня молодь домоглася відкликання одного з них.