Столичний майдан Незалежності вкотре готують до масової акції. Щоправда, цього разу це буде не чергове телешоу і не акція протесту, до яких уже так звикли кияни. На головній площі міста та на Хрещатику 21 травня відзначать День Європи. Ті, хто щороку буває на цьому святі, знають, що основним його місцем проведення є наметове містечко, в якому посольства більшості країн ЄС представляють переважно туристичні та культурні принади своїх країн. Однак цього разу організатори обіцяють зробити акцент на тому, щоб показати українцям, що таке Євросоюз, а також розповісти про те, як розвиваються відносини між Києвом та Брюсселем. Для пересічних громадян така дискусія обіцяє бути особливо цікава. Зокрема, можна буде запитати в українських та європейських дипломатів, як просуваються переговори з лібералізації візового режиму між Україною та ЄС.
Цьогоріч День Європи відзначають не лише в столиці. За участі Представництва ЄС в Україні свято вже відбулося у Миколаєві, а наступного тижня дипломати збираються до Сум. Про це розповів учора на брифінгу голова представництва Жозе Мануель Пінту Тейшейра. Проте це не означає, що в інших областях не згадають про День Європи. Як розповів на брифінгу директор департаменту Європейського Союзу МЗС України Василь Філіпчук, у всіх регіонах відзначать це свято. «Наприклад, Харків та область надіслали список заходів аж на 40 сторінок», — сказав пан Філіпчук.  
Що стосується відзначення Дня Європи в Києві, то, крім уже згадуваного наметового Європейського містечка, кияни та гості міста матимуть змогу відвідати мовні курси, спробувати страви національних кухонь і головне — стати учасниками дискусійних клубів, у яких братимуть участь дипломати. Також увечері на Хрещатику відбудеться розважально-спортивна акція на підтримку Євро-2012.
Цікаво знати
Чому відзначають День Європи?
Відправною точкою на шляху створення Європейського Союзу та святкування Дня Європи вважається Декларація Шумана від 9 травня 1950 року. Того дня міністр закордонних справ Франції Робер Шуман представив усьому світові своє бачення майбутнього єдиної Європи — ключ до миру та добробуту на континенті. В Україні з 2003 року День Європи є державним святом і щорічно відзначається по всій країні.