Держава почала бій з «тінню». За словами віце-прем’єр-міністра України — міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, законопроект про легалізацію зарплат уже найближчим часом буде передано до парламенту. Чекати, мовляв, далі нікуди. Адже вже нині кожен працюючий українець повинен утримувати одного пенсіонера. Для економіки така ситуація є досить критичною.
Тому без проведення пенсійної реформи і найголовніше — без легалізації зарплат та ринку праці, забезпечення стабільного зростання доходів українців і створення нових робочих місць — цю ситуацію не виправити. От тільки запал урядовця розділяють не всі. Частина експертів переконана: методи, якими збираються легалізувати доходи, — далекі від ідеальних. Так, результат прийняття того ж таки законопроекту про легалізацію зарплат може навпаки обернутися для країни ще більшою тінізацією, зростанням корупції, а можливо, і збільшенням числа безробітних.
Серед найобговорюваніших новинок від уряду — плани введення гарантованих зарплат, запровадження тарифної сітки, збільшення штрафних санкцій за зарплату в конвертах і посилення відповідальності за порушення роботодавцями умов праці. За деякими прогнозами, такі посилення «репресій» зі сторони влади вдарять передусім по простим працівникам. Подейкують, що після прийняття нових «правил гри» до кінця року армія безробітних поповниться мільйоном громадян. А зарплати працевлаштованих можуть зменшитися на кількадесят відсотків. І хоча ймовірність глобального скорочення Павло Розенко, перший заступник міністра праці та соціальної політики України в 2005—2010 роках, відкидає, але каже, що доброго від нововведень буде мало:
— Прийняття законопроекту про легалізацію заробітних плат у редакції, запропонованій урядом, призведе до тінізації зайнятості та зарплат в Україні. Адже ставка сьогодні робиться виключно на репресивні заходи. Давайте проаналізуємо: відповідальність за виплату зарплат у конверті чи неоформлення працівників є і сьогодні. Але факт: майже половина економіки перебуває у тіні. Отже, репресивні заходи не дають ефекту детінізації. Чому? Тому що довести факт виплати зарплати в конверті фактично неможливо. Бо і роботодавець, і працівник зацікавлені  відповідно виплачувати та отримувати нелегальну зарплату.
Між тим боротися із зарплатною «тінню» держава збирається не тільки методом батога, а й пряника. Підвищуючи відповідальність за виплату зарплат у конвертах та нелегальне працевлаштування, водночас, буцімто, робитимуться певні кроки назустріч бізнесу. Приміром, спрощуватиметься процедура найму і звільнення з роботи. А одним із прикладів для наслідування стане Болгарія, яка завдяки рішучому проведенню реформ збільшила надходження до Пенсійного і соціальних фондів на 20 відсотків.