Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Народна партія:

— Торгівля людьми визнана серйозним злочином на міжнародному рівні. Жертвами цього злочину стають як жінки і чоловіки, так і діти, які потерпають від різноманітних форм експлуатації. Україна є країною походження, країною транзиту і країною призначення для чоловіків, жінок і дітей, які вивозяться за кордон з метою сексуальної експлуатації та примусової праці. Жінок примушують до праці в секс-індустрії, в якості домогосподарок, у сфері обслуговування, на текстильних або інших підприємствах легкої промисловості. Більшість чоловіків, які постраждали від торгівлі людьми, експлуатувалися в різних країнах переважно як будівельники, працівники на заводах, у сільському господарстві або моряки. Ефективним засобом розв’язання цієї проблеми може стати ухвалення проекту закону про протидію торгівлі людьми.
Іван КИРИЛЕНКО, «БЮТ — «Батьківщина»:
— Два роки тому, написавши фантастичний закон про підвищення вдвічі соціальних стандартів, тодішня опозиція, а нинішня більшість, на півроку намертво заблокувала трибуну. Врешті-решт влади добилися, а закон успішно поховали. І сьогодні замість обіцяних удвічі підвищених зарплат, пенсій та стипендій є вдвічі більші ціни, тарифи, послуги, вдвічі більше за рік стало мільярдерів та вдвічі збільшилися їхні статки. Ситуація у суспільстві стає все загрозливішою. Людей уже давно дратують стогнання про труднощі та звинувачення попередників. У країні катастрофічно бракує грошей. За даними Рахункової палати, фінансування казни за перший квартал здійснювалося переважно за рахунок зовнішніх запозичень. У результаті державний борг збільшився майже на 12 мільярдів гривень. Це не висновок, це — вирок. На колінах випрошується у МВФ усього півтора мільярда доларів.
Порівняно з тим, що можемо мати з власних ресурсів, це — дрібка тютюну. Що заважає нарешті позбавитися світової ганьби, бо ми — єдині, хто за минулий рік безперешкодно і без податків вивезли в офшори близько 30 мільярдів доларів? Більше аніж «живими грошима» зібрала державна казна. Ці кошти повинні залишитися в країні й бути реальним джерелом і для інвестицій, і для істотного підвищення зарплат і пенсій. Що заважає прийняти закон про легалізацію доходів — це близько 40 мільярдів доларів, які лежать мертвим капіталом.
Володимир КАПЛІЄНКО, «Реформи заради майбутнього»:
— Після подій 9 травня у Львові з’явилося офіційне підтвердження представників лівих та ліворадикальних політичних сил щодо намірів провести у Львові 22 червня спільно з представниками лівих сил Росії заходи з нагоди відзначення початку Великої Вітчизняної війни аж до силового протистояння. Парламенту необхідно втрутитися в цю ситуацію і звернутися із закликом до керівництва МВС та СБУ, докласти максимум зусиль, щоб запобігти повторенню скандальної ситуації з наругою над пам’яттю героїв, які захищали нашу Батьківщину.
Ми виступаємо проти ухвалення закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель без врахування наших пропозицій. Виборці висловлюють обурення наявними в ньому тіньовими схемами зловживань у сфері державних закупівель і вимагають наведення порядку і запровадження чітких, прозорих і зрозумілих процедур державних закупівель. 
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна — Народна самооборона»:
— 11 травня відбулася знаменна подія для нашої держави — Україна очолила Комітет міністрів Ради Європи. Міністр Костянтин Грищенко прийняв у Стамбулі з рук свого попередника символічний ключ від Європи. Буде цей ключ марно лежати в МЗС чи відкриє нам двері від Європи? Все залежить від української влади. Адже ми отримали на півроку певне вікно можливостей, щоб надати нового імпульсу процесу євроінтеграції. Треба визнати: численні заяви влади про рух до Європи так і не були підкріплені реальними діями, взяті на себе зобов’язання не виконуються. У міжнародних економічних рейтингах Україна стрімко падає. У рейтингу економічних свобод за 2010 рік наша держава опустилася на 164-те місце серед 179 країн світу і зайняла останнє місце в Європі. За статистикою ООН, за межею бідності в Україні перебуває до 78% населення.
Петро СИМОНЕНКО, Комуністична партія:
— Компартія України проводить всеукраїнський народний референдум. Ми винесли на суд трудового народу питання, які є сьогодні визначальними. Ми пропонуємо проголосувати за те, щоб ключові галузі економіки повернути в держвласність, націоналізувати підприємства вугільної, металургійної й оборонної промисловості, електроенергетики, залізничного транспорту. КПУ також наполягає на тому, що розмір плати за житлово-комунальні послуги не має перевищувати 10% від загального доходу родини. У ході всеукраїнського референдуму КПУ також пропонує підтримати введення державної монополії на продаж спиртних напоїв та тютюнових виробів, щоб держава здійснювала жорсткий контроль над цінами на соціальні товари й послуги.
Леонід КОЖАРА, Партія регіонів:
— В Україні триває щоденна рутинна робота на міжнародній арені. Але саме ця спокійна робота приносить державі найбільше користі. Головна увага цими тижнями була зосереджена на європейському напрямі. З 11 травня Україна почала шестимісячне головування в Комітеті міністрів Ради Європи. Така важлива подія свідчить, по-перше, про авторитет Києва у цій поважній європейській інституції, а по-друге, — про те, що галасливі заяви опозиції про нібито встановлення в Україні авторитарного режиму виглядають щонайменше перебільшеними. Головування в найавторитетнішій європейській організації у сфері формування та захисту стандартів демократії та прав людини дасть змогу істотно зміцнити позиції України у європейському політичному просторі.