У товаристві з обмеженою відповідальністю «Маяк» села Денисівка, що в Білогірському районі, цьогоріч вирощуватимуть хоча й усім добре знайому, але вже екзотичну для українських полів культуру — кмин. У господарстві, котре обробляє понад три тисячі гектарів, відведено не таку вже й велику площу — всього десять гектарів. Однак, на думку аграріїв, цього вистачить, щоб заявити про свою пропозицію на споживчому ринку.
Уже тепер господарникам доводиться думати не тільки про те, як виростити врожай, а й за якою ціною можна буде запропонувати його на продаж. Тому практично ніхто не ризикує, роблячи ставки на одну-дві культури — навпаки, в посівному клині з’являється дедалі більше найменувань, нерідко й доволі екзотичних. От і в «Маяку» вже посіяли ячмінь, горох, гречку, сою і цукрові буряки, і своєрідною «родзинкою» у цьому переліку став кмин.
Загалом на Хмельниччині уже засіяно ярими зерновими культурами понад 96 відсотків від прогнозованих площ. З-поміж іншого селяни не забувають про гречку — розширення площ під нею до 36 тисяч гектарів, за прогнозами, дасть змогу цілком забезпечити область цією дефіцитною крупою. На більше не зазіхають, оскільки надто дорогим виявилося насіння — вартість доходить до п’ятнадцяти тисяч гривень за тонну. За таких витрат навряд чи варто очікувати восени суттєвого зниження цін на гречку, інформує наш власний кореспондент у Хмельницькій області Ірина КОЗАК.