Цього тижня серед питань, які розглядатимуть народні депутати, домінуватимуть економічні. На цьому наголосив учора під час погоджувальної ради Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Усього до тижневого розкладу включено близько сотні питань. Значна частина з них пропонується до включення до порядку денного сесії. Серед них такі: проект закону про схвалення рішення Президента з приводу направлення миротворчого контингенту за участю України в наданні підтримки операції ООН у Кот-д’Івуарі, зміни до статті 28 закону про землеустрій — щодо скорочення строку складання документації із землеустрою, закон про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу. Долю цих та інших законопроектів визначатимуть уже сьогодні.
У середу традиційно приділятимуть увагу темам, які порушує опозиція. Серед них ітиметься про збільшення прожиткового мінімуму та розміру мінімальної заробітної плати в цьому році, про зміни до закону про основи національної безпеки України, які стосуються загроз національній безпеці від зростання аварійності на автомобільних дорогах тощо. Ці та низка інших законопроектів також чекають включення в робочий план депутатів. Окрім того, парламентська меншість пропонуватиме створити дві тимчасові слідчі комісії, які займатимуться розслідуванням причин неконтрольованого зростання цін на продукти харчування та розслідуванням фактів виникнення і непогашення заборгованості за спожитий природний газ та електроенергію перед Державним бюджетом України.
Натомість у четвер обранців чекає серйозна законотворча робота. Із 38 питань — 15 розглядатимуть у другому читанні, у тому числі — проекти змін до Сімейного кодексу щодо особливостей усиновлення окремих категорій дітей та до деяких законів, якими удосконалюється законодавство про заборону грального бізнесу в Україні. Особливу увагу приділять проектові змін до низки законів, які стосуються забезпечення державної підтримки розвитку сільського господарства. Вони надійшли до повторного розгляду із пропозиціями Президента. Цього дня також обиратимуть та звільнятимуть суддів.
Завершиться тиждень у п’ятницю годиною запитань до уряду, яка, найімовірніше, стосуватиметься соціальних питань. А також звітом Національної ради з питань телебачення та радіомовлення за 2010 рік. На цей день заплановано розглянути ще низку законопроектів.
Керівник фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко, висловлюючи пропозиції до порядку денного, запропонував депутатам, які представляють різні політичні сили, спільно внести проект закону, який скасовував би документ, що надає червоному прапору статусу державного. Мовляв, нині вже існує інформація про те, що провокації, які мали місце 9 Травня, можуть повторитися і 22 червня. Однак участь у цих акціях братимуть не лише окремі громадяни іноземних держав, а й деякі політичні партії. На думку депутата, скасування закону, який ще й досі не підписав Президент, може зняти напругу пристрастей. Пізніше, під час брифінгу, керівник Партії регіонів Олександр Єфремов повідомив, що його політична сила таку ініціативу не підтримуватиме, наголосивши, що його колеги негативно оцінюють дії й одних, і інших учасників цих протистоянь.
Ігор Шаров (НП), Валентин Матвєєв (КПУ),Олександр Єфремов (ПР).