Учора столичний ринок «Лісовий» став епіцентром майже військових дій. Офіційно там відбувався усього лише демонтаж незаконно встановлених малих архітектурних форм. Уже за кілька годин він переріс у зіткнення підприємців та людей у камуфляжній формі. Про це протистояння до кінця дня народ цілі легенди розповідав. Мовляв, правоохоронці били жінок і дітей, закидали продавців димовими шашками, у той час, як підприємці відбивалися від них... яйцями й помідорами. Казали навіть, що комусь із народних депутатів дісталося... Про те, що з цього — правда, а що — вигадка, уже за кілька годин після початку демонтажу перших кіосків забули й самі підприємці. Але одностайні вони були в одному — обстояти свої робочі місця.

Почалося все близько 5-ї години ранку. Першими «жертвами» демонтажу стали кіоски біля тамтешньої автобусної зупинки. І поки представники Головного управління з благоустрою (принаймні вони так самі відрекомендувалися) розбирали в буквальному розумінні слова на шматки ларьок дитячих товарів, продуктів харчування та дріб’язку «все по 10 грн.», продавці ще вцілілих точок живою стіною захищали вхід на ринок.

— Нас зустріли газовими балончиками й димовими шашками, — розповідає учасниця акції. — Шашки кинули просто під ноги моїм дівчатам. Вони почали верещати, як поросята. 

І поки одні «спілкувалися» із правоохоронцями, чоловіки в ділових костюмах коментували події, що відбуваються, пресі:  

— Існує розпорядження прокуратури, яке погоджено з управлінням благоустрою міста. У ньому прописано, що наводитимуть порядок у так званій охоронній смузі. Отут проходить червона лінія: під асфальтом —газопровід середнього тиску. Тут установлено МАФи, в яких працювали люди, — розповідає голова Всеукраїнської громадської організації із захисту підприємців Сергій Коломієць. — В інтересах правоохоронних органів провести розслідування, хто давав дозвіл на будівництво цих торговельних точок? Бо на цій червоній лінії нічого не має перебувати, це світова практика. І життя підприємців піддавалася небезпеці. Одне запитання: функціонуватиме цей ринок чи ні. Але є й друге: чи будуть підприємці забезпечені робочими місцями? 

За словами пана Коломійця, є відзняті кадри, на яких видно, як підприємці, захищаючись, кидалися яйцями й помідорами. Що стосується димової шашки: «Дим усередині ринку точно був. Але з чийого боку було кинуто шашку — не встановлено». 

— І я хочу нагадати, що цей ринок стоїть з 1978 року, з радянської влади, каже місцевий підприємець Микола Криворот. Тому розповідати, що тут проходять дуже небезпечні лінії, — маячня. Так, тут є газова труба, проходить кабельна мережа, але вони проходять, нагадаю, з 1978 року. 

— Ви брешете, ви все брешете! — чути схвильований жіночий голос із юрби. Присутні відразу до своєї колеги: «Та замовчи, цей за нас!». Після маленького конфузу Микола продовжує: «Десятки років цей ринок стояв, і не було жодних проблем. Надумані всі ці причини. Проблема одна: комусь знадобилося це місце». 

За інформацією прес-служби ГУ з благоустрою, всі роботи на ринку біля станції метро «Лісова» учора відбувалися на виконання розпорядження прокуратури: «Ринок був там давно, у нього була своя територія. Але деякі заповзятливі люди вирішили поставити свої точки й зробили з нього маленький «шанхай». Зараз там відбувається демонтаж незаконно встановлених МАФів. Про знесення всього ринку поки не йдеться». Як повідомили «Голосу України» у центрі громадських зв’язків ГУ МВС у Києві, охорону громадського порядку під час проведення демонтажу забезпечували майже 150 їхніх працівників. 12 підприємців були затримані за непокору міліції. А от офіційної інформації про жертв із медичних установ не надходило.