«Управління фінансово-економічною безпекою»
Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі з 2011—2012 навчального року має намір розпочати підготовку магістрів зі спеціальності 8.18010014 «Управління фінансово-економічною безпекою».
Фінансово-економічна безпека набула особливої гостроти в сучасних умовах розвитку суспільства, ринкових інститутів, посилення конкурентної боротьби між господарюючими суб’єктами. Вона є актуальною як на державному, так і на рівні окремих підприємств, установ, організацій, оскільки після здобуття незалежності в Україні з’явились якісно нові фінансові проблеми, пов’язані з лібералізацією економіки, впливом потужних зовнішніх чинників та загроз. Особливо ці проблеми загострилися в умовах світової фінансово-економічної кризи останніх років, наслідки якої ми відчуваємо і в даний час, їх вирішення потребує не лише прийняття управлінських рішень в організаційно-правовій площині, а й кваліфікованих дій у галузі фінансово-економічної безпеки. Для проведення такої роботи підприємства організації, установи, органи виконавчої влади мають бути забезпечені висококваліфікованими фахівцями саме з управління фінансово-економічною безпекою.
Підготовка фахівців із цієї спеціальності набуває особливої гостроти, стає вирішальним фактором, який забезпечує стабільність, динамічність, впевненість у діяльності не лише окремого підприємства, а й визначає перспективи економічного розвитку країни, ефективного забезпечення національної безпеки.
Навчання за цим фахом проводитиметься на базі попереднього рівня вищої освіти та професійної підготовки (бакалавр, спеціаліст і магістр) за всіма напрямами підготовки.
В університеті підготовку фахівців із спеціальності «Управління фінансово-економічною безпекою» забезпечуватиме кафедра міжнародної економіки та фінансово-економічної безпеки, яка була створена в числі перших в Українському державному університеті економіки і фінансів Міністерства фінансів України (правонаступником якого став Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі). Кафедру очолює доктор економічних наук, професор Іван Давидович Якушик. На кафедрі проводяться численні наукові дослідження з питань міжнародної економіки, фінансів, безпекових проблем. Науковці кафедри брали участь у міжнародних науково-практичних конференціях, які безпосередньо пов’язані з питаннями фінансово-економічної безпеки, зокрема: «Протидія відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні» (м. Львів, 2009 р.); «Боротьба з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму — нові технології, завдання — підхід країн Центральної та Східної Європи» (м. Закопане, Польща, 2009 р.); «Економічна безпека України і виклики сьогодення» (м. Київ, 2010 р.). Керівник кафедри пройшов фахову спеціалізовану підготовку і отримав право проводити тренінги в сфері протидії легалізації доходів від злочинної діяльності та фінансуванню тероризму.
Кафедра укомплектована висококваліфікованим науково-педагогічним складом. Серед них три доктори наук, професори, сім кандидатів наук, доцентів, половина з яких може читати лекції англійською мовою. З часу свого створення викладачі кафедри беруть активну участь у підготовці бакалаврів та магістрів з міжнародної економіки, фінансів, обліку і аудита, перепідготовці спеціалістів з обліку і аудита, фінансів. У 2007 році видавництвом «Центр учбової літератури» опубліковано навчальний посібник для студентів з грифом Міністерства освіти і науки України співробітника кафедри, доктора економічних наук, професора Аркадія Ісмаїловича Сухорукова у співавторстві з О. Д. Ладюк «Фінансова безпека держави», а в 2005 році ним опубліковано монографію «Сучасні проблеми фінансової безпеки України».
Крім цього, науково-педагогічним складом кафедри за останні три роки опубліковано 36 наукових статей, взято участь в 37 міжнародних, всеукраїнських науково-практичних конференціях.
У процесі навчання за спеціальністю «Управління фінансово-економічною безпекою» слухачі мають змогу отримати ґрунтовну підготовку з основ національної безпеки України, організації та управління фінансово-економічною безпекою, організації інформаційно-аналітичного забезпечення безпеки, сучасних методів забезпечення надійності персоналу, методів подолання корпоративних конфліктів, організації та управління майновою та особистою безпекою, забезпечення захисту комерційної таємниці тощо.
Магістр з управління фінансово-економічною безпекою повинен вміти розробляти та реалізовувати концепцію, тактику та стратегію фінансово-економічної безпеки підприємства, підпорядковувати цій меті діяльність колективу, контролювати безпекові питання, визначати їх ефективність.
Слід також зазначити, що цей напрям освітньої підготовки в Україні ще не набув широкого поширення. Потреба в таких фахівцях є високою.
Для забезпечення якісної підготовки фахівців із зазначеної спеціальності університет також має обладнані сучасні аудиторії, бібліотеку, спортивні зали, тобто все необхідне для здобуття сучасної освіти.
Термін навчання на базі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр, спеціаліст, магістр — 1,5 роки, передбачено підготовку та захист магістерської роботи.
Підготовка професіоналів з фінансово-економічної безпеки повністю відповідає меті та освітнім завданням університету, який входить до сфери управління Міністерства фінансів України.
Іван Якушик, завідувач кафедри міжнародної економіки та фінансово-економічної безпеки, доктор економічних наук, професор.