На розгляді в Комітеті з питань правової політики знаходиться законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо використання житла у підприємницькій діяльності)».
Зокрема, пропонується викласти частину першу статті 383 Цивільного кодексу України в такій редакції: «власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім’ї, інших осіб, для провадження підприємницької діяльності (крім промислового виробництва) та іншої не забороненої діяльності, за додержання умов, встановлених законодавством України».
Цей проект має на меті створити законодавчу базу для використання житлових приміщень для ведення підприємницької (крім промислового виробництва) та іншої не забороненої законом діяльності за додержання умов, встановлених законодавством (санітарно-гігієнічних, протипожежних тощо).
Дозвіл використовувати належні житлові приміщення для провадження підприємницької діяльності дозволить практичну реалізацію правомочностей власників житла вільно користуватися та розпоряджатися своїм майном; сприятиме зниженню корупції (оскільки у громадян не буде потреби проходити довготривалі процедури переведення житла із житлового до нежитлового фонду виключно з формальних причин, а ці довготривалі та складні процедури пов’язані з отриманням численних дозвільних документів та відповідними корупційними ризиками); а також спростить процедури ведення бізнесу та покращить умови для ведення малого бізнесу без оренди офісних чи складських приміщень. Адже сотні громадян опинялись у ситуації неможливості використання належної їм по праву власності житлової нерухомості, яка відповідає санітарно-гігієнічним та іншим необхідним вимогам, але саме через належність її до житлового фонду контролюючі органи відмовляли видати їм необхідні дозвільні документи. Проходження тривалих дозвільних процедур зміни призначення приміщення з житлового на нежитлове є джерелом корупції, шкодить розвитку підприємництва в Україні.