Глава парламенту Володимир Литвин підписав розпорядження про забезпечення виконання закону про доступ до публічної інформації в апараті Верховної Ради України. За словами заступника керівника апарату Дмитра Маркова, до створення документа в апараті Верховної Ради ретельно готувалися протягом двох місяців — проводили консультації, наради, зустрічі за участю не лише представників апарату, а й парламентських комітетів. Практично під куполом були не готові втілювати в життя закон про доступ до публічної інформації. Але підписане розпорядження ситуації зарадить.
Такі розпорядчі рішення, які адаптують положення закону до реальності, приймають усі державні установи, наголосив керівник головного юридичного управління апарату Верховної Ради Михайло Теплюк. Документом, підписаним главою парламенту, деталізується, якою саме публічною інформацією володіє Верховна Рада (йдеться про дані, отримані або створені під час реалізації парламентом повноважень, визначених законом тощо). Чітко визначається, розпорядником якої інформації не є апарат Верховної Ради. А саме тієї, яка стосується безпосередньо діяльності депутатів або посадовців, даних про інші органи державної влади. Так само не можна буде отримати інформацію, яка потребує широкої обробки. Як стало відомо від Михайла Теплюка, незважаючи на те, що закон набрав чинності 9 травня, з посиланням на нього в апарат і комітети вже надійшло чимало запитів, серед яких є такі, що потребують серйозної аналітичної роботи. Фактично такі відповіді можуть бути готовим авторефератом чи чиєюсь курсовою роботою.
За роботу із запитами в парламенті відповідає інформаційне управління апарату Верховної Ради, а керівник управління комп’ютеризованої системи законодавчого органу Олексій Сидоренко поінформував, що незабаром на офіційному сайті Верховної Ради з’явиться окремий розділ, з якого можна буде отримати всю інформацію, пов’язану із запитами, які надходитимуть. Там також міститиметься спеціальна форма, за якою можна буде легко заповнити свої вимоги на отримання тих чи інших даних.