Ухвалення парламентом поправок до Закону «Про засади запобігання та протидії корупції в Україні» викликало неоднозначну реакцію депутатів.
Заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на брифінгу запевнив, що межа декларування видатків чиновників — 150 тисяч гривень — «є оптимальною». Він нагадав, що свого часу парламент ухвалив закон про запобігання і протидію легалізації та відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, який було узгоджено з FATF — міжнародною організацією, яка контролює цей процес. І в цьому законі йшлося, що фінансова операція підлягає обов’язковому моніторингу, якщо її сума дорівнює чи перевищує 150 тисяч гривень (чи еквівалент в іноземній валюті). Тож новий закон, зауважив О. Єфремов, узгоджено з попереднім. «Це логічне продовження того, за що депутати голосували раніше», — сказав депутат. Водночас О. Єфремов наголосив, що нашим співвітчизникам ще треба навчитися декларувати доходи, як у розвинутих країнах.
У свою чергу, депутати від опозиції наполягають, що межа декларування видатків має становити не 150, а 50 тисяч гривень. Голова Комітету з питань правової політики, народний депутат від фракції «БЮТ-«Батьківщина» Сергій Міщенко заявив в інтерв’ю журналістам, що спершу в поданому законопроекті початкова сума обов’язкового декларування взагалі не була вказана. Потім, за його словами, профільний комітет запропонував декларувати видатки, починаючи з 50 тисяч гривень. А проголосовано було за 150 тисяч гривень. «Влада зробила все, щоб жоден чиновник фактично не декларував свої доходи, — вважає С. Міщенко. — Ви бачили чиновника, який отримує такі гроші офіційно? Тому ці зміни нівелюють повністю сам закон, тобто вся боротьба з корупцією є голослівною».