Вітрильний спорт. З 18 по 22 травня в акваторії Київського водосховища відбудеться четвертий сезон міжнародних вітрильних змагань WіndMaster Regatta, інформаційну підтримку яким надає «Голос України».
Очікується участь понад 40 яхт різних класів, які вестимуть боротьбу за перемогу в трьох дивізіонах: олімпійський клас «Зірковий», «Sportboat» і «Крейсерсько-перегонові яхти». У складі екіпажів — майстри спорту міжнародного класу, багаторазові учасники чемпіонатів світу і Європи, навколосвітніх регат.
Як і кожне масштабне спортивне змагання, WіndMaster Regatta пройшла великий шлях у своєму розвитку. І нинішні її успішність і статус цілком закономірні. До речі, одним з авторів ідеї проведення цього змагання є член оргкомітету Юрій Семенюк, майстер спорту міжнародного класу, учасник навколосвітніх перегонів «Вольво Оушен Рейс».
З першого сезону в 2009 році були чітко визначені цілі й шлях розвитку заходу. У першу чергу, це чесна боротьба на дистанції й максимальна організаційно-інформаційна підтримка учасників. Плюс чітке виконання найсуворіших міжнародних вимог проведення змагань. Так, наприклад, змагання в класі «Sportboat» тривають у форматі чемпіонату Європи.
Організаційний комітет Wіndmaster Regatta, до якого входять керівники провідних українських і міжнародних компаній (більшість із них — висококваліфіковані яхтсмени: Ігор Юшко, Ігор Годієнко, Василь Гуреєв — народний депутат України, Олег Спілка, Сергій Міщенко, Грег Краснов, Юрій Семенюк, Сергій Беспалов), жорстко поставив питання щодо наявності дійсних свідоцтв обмірювання для яхт, екіпажі яких висловили бажання взяти участь у змаганні. Це дозволило створити рівні умови участі та зробити змагання не лише цікавими, а й чесними.
Вже з першого сезону флот учасників було розділено відповідно до стандартів Offshore Racіng Councіl (ORC) на дивізіон «Sportboat» і кілька крейсерсько-перегонових дивізіонів. А восени 2010 року флот регати поповнився ще й олімпійським класом яхт — «Зірковий», що дозволило Wіndmaster Regatta посісти місце в календарях міжнародних організацій ORC і ІSCYRA.
У четвертому сезоні змагань очікується багато нових і захопливих подій для спортсменів і глядачів. По-перше, розширюється географія учасників. Позмагатися з українськими яхтсменами прибудуть відмінні екіпажі з низки країн. У дивізіоні «Sportboat» і в класі «Зірковий» буде широко представлена Росія. Також відкривати сезон на Київському водосховищі збираються спортсмени з Білорусі й Великої Британії.
По-друге, відповідно до плану технічних заходів щодо підготовки до WіndMaster Regatta уперше в історії українського вітрильного спорту були здійснені роботи з лазерного сканування корпусів яхт згідно з вимогами ORC. Для цього організаційний комітет запросив сертифікованого ORC вимірювача для здійснення обмірювання суден і навчання українських фахівців сучасним методикам обмірювання. Це зроблено, насамперед, для забезпечення прозорості й чесності визначення переможця перегонів у різних дивізіонах.
По-третє, ще однією новинкою четвертого сезону Wіndmaster Regatta стане проведення змагань у дитячому класі «Оптиміст». Вони відбудуться в рамках основних подій регати, що дозволить юним яхтсменам відчути дух справжніх міжнародних змагань, поспілкуватися із зірками світового вітрильного спорту, олімпійськими чемпіонами й призерами. Юні яхтсмени зможуть побачити обрії зростання своєї майстерності.
Але найцікавіша подія — це офіційна участь у міжнародному святкуванні 100-річчя олімпійського класу «Зірковий», змагання в якому включили у WіndMaster Regatta минулого сезону.