Україна стрімко наближається до демографічної прірви. Аби хоч якось стимулювати народжуваність, свого часу в державі запровадили виплату матеріальної допомоги при народженні дитини. Цього року ці суми значно зросли. З 1 квітня за первістка доплачують понад 24 тисячі гривень, за другу дитину — майже 50 тисяч, за третю і наступні — близько 100 тисяч гривень. І хоч ці виплати розтягнено у часі (від 24 до 72 місяців), це є приємною допомогою батькам. Як обіцяє Президент Віктор Янукович, збільшуватимуться ці суми й надалі. Але тільки фінансовим стимулюванням демографічну проблему не вирішити. Адже материнство — це передусім покликання, переконувала на вчорашній прес-конференції народний депутат України, секретар парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Лілія Григорович:
— Коли ми відзначали День матері, відсотків 70 питань, що звучали від журналістів, були: «А чи держава зробила, а чи держава дала?». Як законодавець, я так і пишу: дати, забезпечити, зробити. Але подивимось на ці питання з іншого боку. Якби та, що на панщині пшеницю жала, чекала Кабмінівських програм, то чи мали б ми генія Тараса Шевченка? Так, держава сьогодні повністю не справляється з виконанням своїх функцій. Але чи два найвищі посадовці, мама й тато, зі своїми священними обов’язками справляються? І коли я чую: дайте нам стільки-то, і ми тоді будемо народжувати, я кажу: вибачте, але ми людське суспільство, а не інкубатор.
Щорік у країні народжується близько 500 тисяч малюків. І тільки за офіційними даними, жінки роблять майже 200 тисяч абортів. Ці числа майже не змінюються останні кілька років. Але саме зараз демографічне питання постало дуже гостро через «шалені 90-ті роки». «Це був час кризи, коли батьки відмовилися від батьківства і почали рахувати гроші. Минуло 20 років. І ми вступили в період, коли діти, які не народилися тоді, сьогодні, зрозуміло, не народять своїх нащадків», — каже головний акушер-гінеколог МОЗ України В’ячеслав Камінський. І тепер, мовляв, потрібно системно підійти до проблеми і поширити у суспільстві певну моду на вагітність.
Між тим, поки благополучні сім’ї все ж вагаються, народжувати чи ні, знаходяться й ті, хто на материнстві вирішує підзаробити. Торік тільки на Львівщині зафіксували 23 випадки нецільового використання виплачених при народженні дитини коштів. І хоч таких випадків, на щастя, небагато, це все одно  страшний дзвінок для країни.