Стан і перспективи розвитку економічних відносин з Європейським Союзом (зона вільної торгівлі) та Митним союзом обговорювали вчора на парламентських слуханнях. 
Ця тема, за словами заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка, надзвичайно актуальна. Про неї багато мовиться і в політичних, і в інших суперечках протягом останніх кількох місяців. Наразі позиція керівництва Російської Федерації та Європейського Союзу у цьому питанні відома. «Сьогодні важливіше сформулювати й обговорити позицію України», — впевнений Микола Томенко. З огляду на це, зауважив політик, учасники слухань розмовлятимуть мовою державних інтересів. На підставі цього буде ухвалено рекомендації Верховної Ради, відповідно до яких можна сподіватися на правильні, вивірені дії уряду та держави в наших зовнішньополітичних відносинах.
У свою чергу, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов зазначив, що наша країна може одночасно мати зону вільної торгівлі з Європейським Союзом та країнами СНД. Розвивати відносини з Митним союзом, а також створювати в майбутньому нові зони вільної торгівлі. Це світова практика, сказав він. Як приклад урядовець зауважив, що ЄС має угоди про вільну торгівлю з 24 країнами, а з трьома — митні союзи. Крім того, В. Копилов підкреслив, що нині в зовнішньоторговельному обороті України частка країн ЄС становить близько 25 відсотків, а країн Митного союзу — майже 33 відсотки.
Докладніше про це читайте в наступному числі газети.
На знімку (зліва направо): народні депутати Євген Добряк, Олег Білорус, Олексій Плотніков.
Фото Сергія Ковальука.