Цього тижня народним депутатам належить розглянути близько дев’яти десятків проектів документів. За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, пройти їх усі парламентарії навряд чи зможуть, адже цей пленарний тиждень неповний. Водночас у порядку денному є низка питань, розгляд яких відкладати не варто. Як от, наприклад, внесення уточнень до закону про протидію корупції. Глава парламенту підкреслив, що питання ставитимуть на голосування вже в четвер.

Цей день у роботі депутатів найнапруженіший, адже до розгляду пропонується 60 питань, 23 з яких — у другому читанні. Серед них проекти змін до деяких законодавчих актів, які стосуються клінічних випробувань лікарських засобів, до Кодексу про адміністративні правопорушення, що посилюють відповідальність за забруднення лісів, до низки законів щодо захисту суспільної моралі тощо. Водночас В. Литвин звернув увагу колег на те, що значна частина документів, які мають розглядати в сесійній залі, не готова — до них не сформовано таблиці, немає належних висновків. Така ситуація склалася через те, що окремі комітети з тих чи інших причин, грубо порушуючи Регламент, не проводять засідання, а відтак і не опрацьовують проекти законів належним чином. Глава парламенту звернув увагу на те, що така ситуація не може продовжуватися, і закликав колег добросовісно ставитися до виконання своїх обов’язків.

Окрім того, в четвер традиційно обиратимуть та звільнятимуть суддів і призначатимуть позачергові місцеві вибори. 

Учора під час погоджувальної ради виникла певна суперечка з приводу того, кого ж саме з Кабміну хочуть побачити депутати на трибуні Верховної Ради. Так, представники Партії регіонів пропонували покликати міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова для того, щоб почути в деталях про ситуацію у Львові. «Нунсівець» Микола Мартиненко наголошував на тому, що обговорювати ці події сенсу немає, адже спровокували їх самі депутати, прийнявши в сесійній залі закон про червоний прапор. Натомість він висловив пропозицію запросити до парламенту Генпрокурора та Омбудсмана, щоб дізнатися нарешті, що ж відбувається із затриманим Юрієм Луценком. А бютівець Іван Кириленко взагалі говорив про невмотивованість зростання банківських кредитних ставок та цін на енергоресурси, продукти, а відтак запропонував заслухати з цього приводу самого главу уряду Миколу Азарова. Та, не дійшовши згоди під час погоджувальної ради, депутати визначалися з цього питання у сесійній залі шляхом голосування.