Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора провів зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Таджикистан в Україні Шухратом Султановим (на знімку).

Керівник парламенту привітав пана посла з призначенням і початком його дипломатичної місії в Україні та висловив готовність до спільної роботи. В. Литвин підкреслив, що сьогодні «є широкий спектр питань двосторонніх відносин, за якими Україні та Таджикистану треба знаходити точки дотику». «Впевнений, що зустріч президентів наших країн, яка незабаром відбудеться, дасть нам змогу панорамно подивитися на можливості двосторонньої співпраці та виробити шляхи їх реалізації», — сказав він, додавши, що під політичні взаємини необхідно підвести серйозну економічну базу.

Пан посол зазначив, що в 2009 році товарообіг між Україною та Республікою Таджикистан становив 120 млн. доларів США, минулого року він досяг 200 млн., але й цей показник не відповідає тому потенціалу, який мають відносини країн. Проте, за словами пана Султанова, на сьогодні є низка конкретних спільних проектів у галузях  гідроенергетики, машинобудування та інших сферах.

Не менш важливим аспектом двосторонніх відносин України і Таджикистану Сторони назвали гуманітарну сферу. В цьому контексті йшлося про можливість обміну студентами та підготовку до відкриття філіалу Харківського політехнічного університету в Таджикистані, проведення днів культури Таджикистану в Україні.

Пан посол заявив про налаштованість парламенту Таджикистану активізувати роботу з Верховною Радою України та повідомив про формування в ньому групи дружби з Україною. «Ми готові до плідної співпраці на міжпарламентському рівні», — запевнив співрозмовника В. Литвин.

Сторони обговорили міжнародний аспект двосторонніх відносин. В. Литвин поінформував пана посла про ситуацію у Верховній Раді, зазначивши, що український парламент «є складним, але передбачуваним». «Є передбачуваність і стабільність загалом  у державі, але необхідно набрати динаміки», — констатував Голова Верховної Ради України.

Як пролунало під час зустрічі, пан Шухрат Султанов — перший Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Таджикистан в Україні, а наша держава також повинна  відкрити посольство в Таджикистані.

Прес-служба Верховної Ради України.