Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у вівторок у Страсбурзі зустрівся із співголовою Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ, керівником делегації Європейського парламенту в ПА ЄВРОНЕСТ Крістіаном Вігеніним (на знімку), повідомляє прес-служба Верховної Ради.
Під час зустрічі було обговорено перспективи роботи Асамблеї та різні аспекти співпраці України з Євросоюзом. К. Вігенін відзначив важливу роль України в реалізації парламентського виміру ініціативи «Східного партнерства». «Якби не позиція України, ЄВРОНЕСТ не відбувся б», — сказав він.
Зі свого боку, Голова Верховної Ради відзначив складність переговорного процесу, який передував початку роботи Асамблеї. Він висловив зацікавленість України в тому, щоб «ЄВРОНЕСТ був наповнений практичним змістом, у тому числі, в питанні виконання Плану дій щодо запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС, а також підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі».
За словами керівника парламенту, єдина позиція української влади в питаннях європейської інтеграції дуже важлива. На переконання В. Литвина, ефективна співпраця України та ЄС наочно продемонструє громадянам України європейські перспективи нашої держави.
К. Вігенін запевнив В. Литвина, що з початком роботи Асамблеї буде розширено можливості формування в  Євросоюзі «нового типу політики» стосовно східних партнерів, що дасть змогу  внести певні зміни до політики сусідства. «Схід потребує більшої уваги, більш серйозного ставлення», — наголосив він.
За словами співголови Асамблеї, в Європарламенті є підтримка активізації відносин Україна—ЄС у питанні запровадження безвізового режиму. К. Вігенін наголосив, що Україна «обов’язково стане частиною об’єднаної Європи, інше питання — коли ЄС визначиться з цим». «Але що більше ми сьогодні працюватимемо, то легше і швидше буде прийнято таке рішення», — додав він.
Голова Верховної Ради вкотре наголосив на необхідності «втягування України в європейські справи», зазначивши, що «для позитивного результату ми маємо перейти від декларацій до практичних дій».
Як повідомлялося, у Страсбурзі відбулося засідання Бюро Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сейму та Сенату Республіки Польща.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.