Відповідь на це запитання шукатимуть учасники сьогоднішніх парламентських слухань на тему: «Про стан і перспективи розвитку економічних відносин з ЄС (зона вільної торгівлі) та Митним союзом». Ініціатор обговорення, народний депутат, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк аргументував необхідність цих слухань тим, що, незважаючи на законодавчо задекларований курс України на європейську інтеграцію, дискусії довкола її зовнішньополітичних пріоритетів не припиняються.

Адже, з одного боку, українська делегація проводить переговори про створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, а з другого —  Президент України Віктор Янукович у відповідь на пропозицію прем’єра Російської Федерації Володимира Путіна про приєднання України до Митного союзу заявив, що «подальший розвиток стосунків з Митним союзом буде спиратися на нову договірну базу щодо угод про вільну торгівлю та можливу пакетну угоду про співпрацю за формулою «3+1». І хоч далі В. Янукович додав, що Україна вже 2011 року планує підписати з Євросоюзом угоди про асоціацію та про створення зони вільної торгівлі, у Брюсселі після таких «різновекторних» заяв заговорили про «кризу довіри». «У нас немає впевненості у щирості українського прагнення в переговорах щодо угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі», — сказала керівник торгово-економічного відділу представництва Євросоюзу в Україні Ульріке Хауер та припустила, що «Київ веде подвійну гру і проводить з Росією діалог про вступ до Митного союзу». Отож парламентські слухання мають відновити довіру сторін та поставити крапку в питанні, куди рухається Україна.

На думку А. Яценюка, результатом парламентських слухань «Про стан і перспективи розвитку економічних відносин з ЄС (зона вільної торгівлі) та Митним союзом» має стати саме прискорення процедури підписання угоди про створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. «Парламент, який наділений конституційною функцією визначати основні засади внутрішньої і зовнішньої політики, повинен поставити крапку в питаннях начебто вступу України до Митного союзу», — зазначив він. Обстоюючи важливість створення зони вільної торгівлі, лідер «Фронту змін» наголосив, що 2010 року поточний рахунок платіжного балансу України погіршився на 47 відсотків, а загальний обсяг мінусового сальдо становить 2,6 мільярда доларів США. І причиною цього стало погіршення структури зовнішньої торгівлі, причому, насамперед з Росією. «Якщо в 2009 році Україна мала негативне сальдо по торгівлі з Росією у 5 мільярдів доларів, тобто Росія на 5 мільярдів доларів більше продавала товарів в Україну, ніж ми в Росію, то статистика 2010 року ще гірша — 7 мільярдів доларів», — зазначив А. Яценюк та додав, що «погіршення української економіки на 2 мільярди, відповідно, означає покращення російської економіки також на 2 мільярди».

Водночас голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк загалом вважає некоректним порівняння зони вільної торгівлі з ЄС із Митним союзом, оскільки це два різні рівні економічної співпраці. При цьому він нагадав, що європейська інтеграція, однією зі складових якої є створення зони вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом, на законодавчому рівні визначена пріоритетом державної політики. Натомість приєднання України до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном унеможливлює як створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом, так і подальшу євроінтеграційну перспективу.

Категорично проти приєднання України до Митного союзу виступив і народний депутат, лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко. «Якщо Путін обіцяє нам за вступ до Митного союзу 9 мільярдів доларів, то щось тут не те, бо всі знають: безкоштовний сир іде в пакеті з мишоловкою», — сказав він. На думку А. Гриценка, Україна має прискорити переговори зі створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом, а з Росією, Білоруссю та Казахстаном має будувати взаємовигідні відносини на двосторонній основі.

Натомість лідер фракції Комуністичної партії Петро Симоненко не тільки висловився за приєднання до Митного союзу, а й пообіцяв винести це питання на Всеукраїнський референдум. «Нехай ніхто не думає, що, нібито, будуть поступки з боку ЄС. Це дуже суворий світ глобальних відносин, і, звичайно, економічні проблеми, які сьогодні супроводжують Європу, вимагають від них, передусім, зняття соціальної напруженості в їх області», — сказав він і додав, що Україні «без участі в таких організаціях, як Митний союз та ЄЕП, сьогодні неможливо обстоювати свої інтереси на зовнішніх ринках».