Куди поділася валюта в країні? Як вплинуть на добробут пересічного українця нещодавно введені Нацбанком обмеження на продаж валюти на суму до 3000 грн. в одні руки? І чому в обмінних пунктах бажання купити долари наражається на незмінну відмову? Насамперед ці запитання цікавили журналістів під час круглого столу «Курсова стабільність — реальність чи ілюзія». Відповідати на них довелося голові Національного банку України Валерії Гонтаревій.
— З початку року відплив депозитів з українських банків становив 110 млрд. грн., — повідомила вона. — У червні—липні ситуація помітно стабілізувалася, але до кінця серпня відплив знову збільшився. Звідси і падіння курсу, людям стало складніше обслуговувати свої кредити. Причини цілком об’єктивні: коли ллється кров, іде війна і не зрозуміло, що буде зі східними регіонами та банківською системою, — панічні настрої зростають. Ми не можемо дозволити, щоб з банківської системи зараз вилучили всі гроші й обміняли їх на долари. Тому Нацбанк увів обмеження. Це екстрені та, я впевнена, тимчасові заходи, щоб стабілізувати ситуацію й пережити нинішній дисбаланс в економіці — економіці воєнного часу. Тільки так ми зупинимо закручування цієї спіралі...
Нині НБУ очищує банківську систему від неплатоспроможних банків, а також від тих, які займаються нелегальною діяльністю. Ми провели стрес-тестування всіх найбільших банків, і зараз розробляються програми щодо їх рекапіталізації. Усі наші системні банки обов’язково одержать підтримку. І можу вам сказати, що ситуація повністю контрольована...
Щодо валюти. Днями НБУ продав на аукціоні 60 млн. доларів банкам для продажу фізособам. Цю валюту мають реалізувати протягом п’яти днів, і ми контролюємо цільове її використання банками. Аукціони плануємо проводити щотижня, а це значить, що кожен українець зможе придбати не менше 200 доларів на першу вимогу.
Відповіді лунали дуже переконливо. Паніка — дійсно, найгірший помічник у складній ситуації. І все-таки... Після брифінгу журналісти вмовили голову Нацбанку зайти з ними до найближчого банку (ним виявився один з найбільших російських). Касир не лише не задовольнила прохання високопосадовця продати їй 200 доларів, а й навіть не відволіклася від телефонної розмови заради клієнта... Напевно, це «витівки Фікса», вирішила я і заглянула до кількох відділень вже українських банків. На жаль, результат був той самий. Тож запитання залишається: де нині ховаються долари?