Сьогодні у Стамбулі Туреччина передасть Україні головування у Комітеті міністрів Ради Європи. Це відбудеться під час 121-го міністерського засідання, на якому нашу державу представить міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. З моменту відколи Україна стала членом Ради Європи (1995 року), вона вперше головуватиме у Комітеті міністрів цієї організації. Цей почесний обов’язок дасть нашій країні можливість зробити свій внесок у розвиток сучасних європейських процесів, вагома роль в яких належить Раді Європи.

Планується, що на засіданні виступить з доповіддю «Рада Європи: реалізація стратегії із втілення цінностей» Генеральний секретар організації Турбйорн Ягланд, також обговорюватимуть Європейську конвенцію з прав людини. На завершення засідання міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу підсумує досягнення, які здобула його країна під час головування у Комітеті міністрів, та передасть керівництво цим органом Ради Європи Україні. Так, одним із пріоритетів головування Анкари у Комітеті міністрів була реформа Європейського суду з прав людини. Зараз ні для кого не секрет, що суд перевантажений роботою, а процес прийняття рішень надто складний та тривалий. На початку 2010 року кількість справ перетнула стотисячну межу. Через це вже давно постало питання про те, щоб прискорити роботу суду та зробити її ефективнішою. Наприкінці квітня в турецькому місті Ізмір цій темі була присвячена конференція, за результатами якої ухвалили Ізмірську декларацію, в якій висловлюється занепокоєння величезним зростанням позовів. Проте про конкретні зміни у роботі такого популярного в Україні судового органу поки що не йдеться.

Тим часом Україна сьогодні представить свої пріоритети на період головування, який триватиме шість місяців. Ними обрано:

— захист прав дітей;

— права людини та верховенство права у контексті зміцнення демократії і стабільності у Європі;

— зміцнення та розвиток місцевої демократії.

Уже на 24—25 травня у Києві плановано провести перший захід з реалізації одного з цих пріоритетів — Міжнародну конференцію «Протидія насильству щодо дітей: від окремих дій до комплексних стратегій». Загалом кожен з обраних напрямів передбачає проведення міжнародного форуму у столиці України. Тож можна сказати, що на найближчі півроку Київ частково стане столицею Ради Європи.

  ДОВІДКОВО

Що таке Комітет міністрів Ради Європи?

Це керівний орган РЄ. У ньому представлені міністри закордонних справ усіх країн—членів організації, а також постійні дипломатичні представники у Страсбурзі. Комітет міністрів — це одночасно і урядовий орган, у рамках якого обговорюють національні підходи до вирішення загальноєвропейських проблем, і форум, де спільно шукають шляхи їх розв’язання. Передача головування у Комітеті міністрів відбувається за ротаційним принципом у порядку англійського алфавіту кожні шість місяців. Загалом до структури Ради Європи входять, окрім Комітету міністрів, Парламентська асамблея, Конгрес місцевих та регіональних влад, Європейський суд з прав людини, комісар з прав людини.