Футбол. Наставник збірної України Михайло Фоменко (на знімку) напередодні серйозних матчів традиційно спілкувався з представниками ЗМІ. Нагадаємо, що завтра в Борисові наша команда зустрінеться з Білоруссю, а 12 жовтня у Львові прийматиме Македонію.

— Ви пропонували перенести матч «Динамо» — «Шахтар», але цього не сталося. Тепер, коли поєдинок таки відбувся, чи стикнулися з проблемами, на які очікували?

— Ми завжди слухали керівників клубів, від яких мають надходити такі ініціативи, а не від нас. Попереду зустріч з Білоруссю, багато її гравців виступають у російських клубах, де не було ніяких змагань після єврокубкових матчів. Тому в білорусів уся увага була спрямована на підготовку збірної. У нас багато команд грали вчора, до того ж саме ті, які постачають до збірної найбільше виконавців. Ви, либонь, самі бачили, скільки сил та емоцій було віддано в матчі «Динамо» — «Шахтар». Футболісти так швидко не відновлюються. Ми з цим зіштовхнулися свого часу, коли перемогли вдома Францію. Через два дні на третій мусили грати матч у відповідь. Ми тоді втратили багато гравців, а коли приїхали в Париж і вийшли на поле, то в суперника була половина команди нових і свіжих футболістів.

Важко було відновити гравців і після матчу з поляками перед Молдовою. Наші футболісти втратили багато сил. Таке в нас і зараз. Але маючи вже певний досвід, просимо хлопців прибирати всі зайві емоції і бути готовими до зустрічі зі збірною Білорусі на 100 або й більше відсотків.

— Чи є травмовані?

— На жаль, так: Рибка і Селезньов прибули до нас й одразу поїхали. У Рибки проблеми з гомілкостопом. У Селезньова вже втретє трапився мікронадрив привідного м’яза.

— Якою мірою вдалося уникнути проблем із гравцями «Динамо» і «Шахтаря» після їхнього матчу?

— Збори щоразу ми починаємо з розмови про те, що це звичний процес, коли люди зустрічаються в іграх за клуби. Їх налаштовують на такі матчі, вони виходять заведеними на поле. Ви самі бачили, що в зустрічі на «Олімпійському» в усіх був найвищий градус бажання перемогти. Але гра позаду, футболісти вже в іншій команді. Який то колектив, якщо він не стає єдиною родиною?

— Чи вважаєте проблемним лівий фланг оборони, де залишився лише Шевчук? Не повний «боєкомплект» у нас і в нападі...

— Ми вже не раз говорили, що нема сенсу розповідати про слабкі й сильні сторони нашої команди. Зараз про це поговоримо, а білоруси відразу це прочитають. Зі складом визначимося після тренувань і бесід із гравцями. А ще ми завжди відштовхуємося від суперника. Все вирішуватимемо в день поєдинку.

— Поділіться враженнями про найближчого суперника.

— Збірна Білорусі — один із колективів, котрі поставили завдання вийти до фінальної частини Євро-2016. Раніше говорили, що в нашій групі є дві команди, які стоять окремо, — це Іспанія та Ліхтенштейн. Але виявилося, що й останні буцаються, і команда ця непроста. От із Білоруссю зіграла 1:1. У нас мета — вийти із групи. Отже, матч з білорусами буде зустріччю двох суперників, котрі ставлять перед собою одне завдання. 

— Якщо відкинути всі допоміжні моменти, то вийде, що в збірної буде лише по дню на підготовку до поєдинків із білорусами та македонцями. Чи занепокоєні ви цим фактом?

— У такому режимі грає вся Європа. Практично всі наші збірники вже не один рік беруть участь в єврокубках. Не думаю, що для хлопців такий графік буде новиною. Робота в збірній дещо відрізняється від клубної. І насамперед — у функціональному плані. Проведемо більше теоретичних занять, індивідуальних бесід. Гадаю, що цього часу команді буде достатньо, тим більше, що ми вже добре знаємо одне одного.

Фото з архіву «Голосу України».