Відзначення 10-ї річниці Всесвітнього Дня польської Полонії (діаспори) розпочалося вчора на Вінниччині за участю Голови Верховної Ради Володимира Литвина та Маршалка Сейму Богдана Борусевича (на знімку).
— Ми обрали Вінниччину для святкування 10-ї річниці Всесвітнього Дня польської Полонії не лише тому, що тут налічується найбільша кількість поляків, — каже Маршалок Сейму Республіки Польща Богдан Борусевич. — На Вінниччині і влада, і громада надзвичайно уважно ставляться до польської діаспори. Тут виявляють велике бажання до взаємної співпраці, на практиці здійснюють його, тому ми з радістю спілкуємося з вінничанами і приїздимо сюди як додому.
Цього разу у складі делегації є представники польського сейму, сенатори, Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерик, керівники низки міст і територіальних громад, голови національно-культурних товариств та журналісти.
— Ми як завжди раді щиро вітати своїх польських побратимів, — зазначив під час зустрічі делегації голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига. — Відрадно відзначити, що динаміка наших відносин поглиблюється. Важливою подією стало відкриття Генерального консульства Республіки Польщі у Вінниці минулого року. Так само торік розпочато регулярне міжнародне авіасполучення між Вінницею і польським містом Лодзь. Ми збільшили свій товарообіг, зокрема, за перший квартал нинішнього року він становить майже 30 млн. доларів. Польща вклала в економіку нашого регіону інвестиції на суму більш як 30 млн. доларів. Це другий показник із залучення іноземних інвестицій в економіку краю. Ми спільно створили підприємство з переробки деревини «Барлінек», яке є одним з найбільших платників податків у регіоні (76 млн. грн. на рік).
Голова облдержадміністрації нагадав про низку спільних культурних проектів: торік відбулися дні польської культури, а також фестиваль польського кіно. Урочисто відкрито меморіальну дошку видатному польському композитору та політичному діячу Ігнацію Яну Падеревському. До речі, польська делегація взяла участь у відкритті виставки, присвяченої пану Падеревському, в обласній науковій бібліотеці.
Голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк назвав створену в Польщі модель влади місцевого самоврядування однією з найкращих в Європі. Саме тому вінничани активно вивчають досвід поляків у цій справі. Цьому присвячені, зокрема, згадані вище угоди, укладені територіальними громадами Польщі.
   ДОВІДКОВО
Вінницька область є місцем давнього проживання найбільшої кількості поляків в Україні. Загалом їх налічується приблизно 300 тисяч осіб, зокрема в обласному центрі — 10 тисяч. У регіоні створено і діє шість польських товариств. Територіальні громади Вінниччини налагодили 180 партнерських контактів з десятьма воєводствами Польщі.
— Ми вдячні польським друзям ще й за те, що вони не тільки діляться досвідом, а й застерігають нас від можливих помилок, яких свого часу припустилися, реформуючи місцеве самоврядування, — наголосив С. Татусяк.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин запросив свого польського колегу пана Богдана Борусевича на свою малу батьківщину — на Житомирщину. «З якою метою? — перепитав Володимир Литвин. — А з тією, з якою запрошують у гості людей — показати, як живуть люди в глибинці, які мають проблеми. Таке спілкування ще більше зміцнює довіру і стосунки між людьми з різних країн». Володимир Литвин повідомив, що обов’язково відвідає разом зі своїм польським колегою місто Новоград-Волинський, де одна з найбільших польських громад. Побувають у місцевому костелі. А ось у село Федорівка, де також мешкає багато поляків, мабуть, не доїдуть. «Я дотепер шкодую, що до цього села не вдалося прокласти належне дорожнє покриття», — зізнався Володимир Литвин. Він повідомив про заплановану на найближчий час зустріч з Маршалком Сейму Республіки Польща паном Богданом Борусевичем. У липні нинішнього року Володимир Литвин планує взяти участь у днях польсько-української культури, які відбуватимуться у Польщі.
Того самого дня Володимир Литвин виступив перед представниками польської діаспори у залі Будинку офіцерів у Вінниці. Був присутній на гала-концерті з нагоди святкування Всесвітнього Дня Полонії і поляків, що проживають за кордоном, а також виступив по місцевому телебаченню.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ