Комуністична партія України планує розпочати «народний референдум» (про який «Голос України» повідомляв днями) після Травневих свят. Про це під час прес-конференції заявив її лідер Петро Симоненко.

За його словами, сьогодні немає закону про референдум, на якому можна було б дізнатися: що хвилює суспільство. Тому комуністи хочуть провести відкриту розмову з народом.
Петро Симоненко повідомив, що плебісцит триватиме до кінця року, а можливо, матиме продовження і в наступному.
Лідер КПУ переконаний, що настав час покласти край спекуляціям навколо пенсійної реформи. «Підвищення пенсійного віку відбувається за наполяганням Міжнародного валютного фонду і торкається, насамперед, громадян. Тому ми запропонували це питання винести на референдум, щоб люди дали відповідь: погоджуються вони з такою політикою чи ні», — наголосив він.
Крім того, Петро Симоненко вважає, що українці мають платити за житлово-комунальні послуги не більше десяти відсотків від сукупного доходу сім`ї. «Політика в державі спрямована на те, щоб посилювати, на жаль, експлуатацію наших людей. Тому і питання платежів за ЖКП обговоримо всенародно», — зазначив народний депутат.
Питання, які винесуть на «народний референдум»:
— витрати на житлово-комунальні послуги;
— продаж землі;
— повернення базових галузей промисловості у власність держави;
— проведення пенсійної реформи;
— подальша співпраця з МВФ;
— перегляд умов СОТ;
— участь України у Митному союзі;
— забезпечення продовольчої безпеки держави;
— статус російської мови як державної.