9 травня 2011 року наберуть чинності ухвалені Верховною Радою України закони «Про доступ до публічної інформації» та «Про інформацію», які суттєво розширюють права громадян. «Дата набрання ними чинності є дуже символічною, — переконаний народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Андрій Шевченко, — адже це справді день перемоги у боротьбі за громадянські права і свободи в Україні». Таку думку він висловив під час громадської презентації цих нормативних актів, яка відбулася вчора в парламенті.

Проте ця перемога буде не остаточною і може виявитися відступом назад, якщо закон про доступ до інформації не зможе запрацювати на повну силу. За словами парламентарія, робота з підготовки введення в дію цього закону практично зірвана. Адже лише невелика частина органів влади призначила осіб, які відповідатимуть за інформаційні запити, та змінила внутрішні правила документообігу. «Спротив системи очікується колосальний, бо є система, яка складалася десятиліттями, і її дуже непросто зламати. Це великий виклик, який вимагає терпіння від громадянського суспільства і водночас доброї волі з боку чиновників», — зауважив А. Шевченко. До того ж, щоб привести чинне законодавство у відповідність до закону про доступ до інформації, необхідно внести зміни в 51 закон та 4 кодекси. А це неабиякий обсяг роботи.

Основні новації, які передбачає закон «Про доступ до публічної інформації»:

— інформація, якою володіють суб’єкти владних повноважень (крім таємної, конфіденційної та проектів рішень), оголошується відкритою, у тому числі й про бюджетні видатки;

— на розгляд інформаційного запиту відводиться п’ять робочих днів;

— посилюється адміністративна відповідальність за порушення права громадян на доступ до інформації.

Депутат відзначив також, що введення закону в дію відбувається у досить непростий час. «Об’єктивно ми маємо ситуацію зі згортанням громадянських прав і свобод, це фіксується авторитетними міжнародними організаціями», — зазначив парламентарій. «Однак все у наших руках. Багато речей можна змінити спільною роботою політиків, громадянського суспільства і журналістів», — переконаний він. Задля цього Комітет з питань свободи слова та інформації планує провести громадські презентації закону в обласних центрах і підготувати науково-практичний коментар, який допоможе журналістам, чиновникам та політикам правильно його застосовувати.

Не залишаться осторонь і громадські активісти. З наступного тижня вони планують розпочати посилену інформаційну кампанію, юридичні консультації, моніторинг проблем із впровадженням закону в дію.

А Світлана Заліщук, координатор партнерства «Новий громадянин», повідомила, що перша скоординована акція, яка охопить усю країну, відбудеться вже 10 травня. «Наші активісти, — повідомила вона, — надішлють запити до органів місцевого самоврядування у 457 містах, щоб дізнатися, на що йдуть гроші, які громадяни щомісяця сплачують за житлово-комунальні послуги та догляд за будинками та прибудинковими територіями». Хоча зламати психологію чиновника за один день, зізнається вона, буде не так уже й просто.

Координатори партнерства «Новий громадянин» Оксана Олексів, Світлана Заліщук, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.